Marbella på spanska Solkusten har varit en av svenskarnas favoriter i åratal. Nu är den populärare än någonsin. Men senaste åren har Marbella också förknippats med gängkriminalitet, torpeder, penningtvätt och narkotikahandel med kopplingar till Sverige.

En ny grupp av svenskar har lockats till Marbella som snabbt gjort sig kända för att vara både farliga och brutala.

Uppdrag granskning

I en serie på fyra avsnitt som släpps på SvT Play i början på juli följer Uppdrag granskning i deras spår.

Här möter du kändisar, influencers, mäklare och vanliga svenskar som alla hittat sitt paradis i Marbella – dit den svenska gängkriminaliteten tycks ha gått på export.

Lars-Göran Svensson, redaktör, och Rebecka Montelius, reporter, har sedan årsskiftet gjort ett antal resor till Spanien, Solkusten och Marbella. De har även varit med tullen ute på havet.

Sedan årsskiftet har Uppdrag granskning jobbat med det material som visas på SvT Play i juli. Här intervjuar Rebecka Montelius Svenska Magasinets chefredaktör EvaLotta Pettersson.

Just nu pågår slutredigeringen, när Svenska Magasinet ringer upp för en intervju.

– Det finns ett allmänintresse att den svenska gängkriminaliteten har gått på export och tagit en plats bland de internationella nätverken. Det är en utveckling som inte någon vill se. Tittar man bara efter solen så ser man bara solen, säger Rebecka Montelius.

– Det blir totalt fyra delar på trettio minuter vardera. Sista delen handlar bland annat om Marbellas borgmästare Ángeles Muñoz och hennes kopplingar till Sverige och det exklusiva sommarhus hon har på Tjörn. I höst kommer avsnitten att klippas ihop till två delar på vardera en timme för att visas på tv, berättar Lars-Göran Svensson.

Solkusten är navet

Det solsäkra Spanien har lockat svenskar i över 50 år. Men de senaste tio åren har bilden hos den spansk polisen förändrats. Spanien är numera det land som Sverige samarbetar mest med inom polisiära ärenden.

Och Solkusten är navet.

Vad har överraskat er mest under era besök?

– Kontrasten är fascinerande. Vi har träffat många som älskar Marbella och lever ett gott liv. För många har det varit en dröm, de har lyckats och många jobbar hårt. Det finns ett svenskt samhälle i Marbella med pensionärer, barnfamiljer och näringsliv. Det finns inget svenskt som man behöver sakna, säger Rebecka Montelius och fortsätter:

– Men förutom det händer något annat. Polis och åklagare i Spanien säger att för tio år sedan träffade de småkriminella individer från Sverige. Nu är det gängkriminella som konkurrerar med internationella ligor, holländare och britter.

Läs mer: Polissamarbete mellan Spanien och Sverige ska sätta stopp för gängkriminaliteten

Marbella och Solkusten drar även till sig kriminella med närheten till hamnar, Marocko och Gibraltar. Senaste åren har det utvecklats till något mer.

När etablerade medier i Sverige skriver om Spaniensvenskar och svenskkolonin brukar folk här bli rätt så besvikna. Vilka reaktioner kan vi förvänta att det blir av serien?

– När vi har varit på Solkusten och Marbella har inte alla vågat prata med oss. De kan vara kritiska till hur bilden av Solkusten återges i svensk media. En del är under ett tryck och vill inte prata, säger Rebecka Montelius.

Någon kan vara rädd för att svartmåla Marbella eller att företag och verksamheter tar skada.

– Men vi kan inte komma ifrån den bild som polis och åklagare ger att det finns ett annat Marbella förutom det soliga och glassiga. Det är en otrolig kontrast. Självklart kommer det att bli reaktioner.

Polis och åklagare

Den bild som polis och åklagare ger har överraskat mest.

– Det är så omfattande och så många är inblandade. Och bilden är samstämmig att polis håller ögonen på allt fler individer med kopplingar till Sverige. Det gäller narkotika, ekonomi, bedrägeri, penningtvätt via fastighetsbranschen och bedrägerier mot Sverige. Med företag och entreprenörer inblandade som snedvrider konkurrensen medan andra sliter hårt för att leva här.

– Allt fler kriminella rör sig i Marbella som blivit en hub med företagsliknande konstruktioner som jobbar över gränserna.

Marbella är en plats som lockar många rika, vilket gör att den som har mycket pengar inte sticker ut. Lyxvillor, märkesur och lyxbilar är något som kopplas ihop med livet i Marbella.

– Det är en form av kuliss och det kan beskrivas som jättevackert. När vi har talat med svenskar i Spanien poängterar flertalet att de känner sig mer trygga i Spanien. Polisen syns i gatubilden. Men då blir följdfrågan: Varför är det så mycket poliser, säger Rebecka Montelius avslutningsvis.

Se programmet här

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.