Provinsen Málaga fick sitt första världsarv sommaren 2016. Stenkammargravarna eller megalitgravarna Dólmenes de Antequera är på Unescos världsarvslista (Patrimonio de la Humanidad). Nu strömmar besökare till som aldrig förr.

Foto: Javier Pérez González. Archivo del Conjunto Arqueológico Dólmenes de Antequera.

Du hittar till världsarvet Dólmenes de Antequera genom att ta A-45 från Málaga mot Sevilla.

Det är imponerande stenkammargravar eller megalitgravar som ligger vid Antequera nära riksväg A-45, cirka 50 km från Málaga . Flera tusen år gamla fornlämningar byggda av ett enda eller flera naturliga eller grovt uthuggna stenblock eller megaliter.

När utnämningen till världsarv var ett faktum strömmade invånarna ut på gatorna i Antequera för att skåla i cava och dansa pasodoble. I Istanbul i Turkiet hade Unesco sammanträtt och beslutat om att gravarna vid Antequera tas med på världsarvslistan Patrimonio de la Humanidad.

Annons

Det ses som ett världsomfattande erkännande och som sätter Antequera på världskartan. Genast strömmade besökare till. Under första året ökade antalet till tre gånger fler än normalt. 10.196 personer registrerades under juli som på grund av inlandshettan brukar vara en av de sämsta månaderna. 2016 kom 6.651 personer fler än i juli året innan som hade 3.545 personer.

– Efter utnämningen har intresset ökat för varje månad, säger Victoria Eugenia Pérez Nebreda till Svenska Magasinet.

Victoria arbetar under regionalregeringen Junta de Andalucia och finns i informationsavdelningen. Här visas filmer och här hittar du tryckt information på flera större språk.

Och telefonerna går varma från när och fjärran då större grupper men även privatpersoner har läst nyheterna och vill arrangera besök.

Det blir alltså rekordår för världsarvet Dólmenes de Antequera som hade omkring 90.000 besökare under de första sju första månaderna 2016. Det kan jämföras med 107.000 besökare för hela 2015.

Så hur står sig då megalitgravarna vid Antequera jämfört med liknande fornlämningar?

Megalitgravar förekommer i norra och västra Europa. Faktum är att dessa gravar är de första på det europeiska fastlandet som kommer med på listan. Tidigare finns gravar i Malta, Irland och Storbritannien på Unescos världsarvslista.

Turisterna strömmar till när Antequera ingår vid resor Andalusien runt. Och turister som kommer med kryssningsfartyg till Málaga hamn eller med flyg för att sedan resa vidare mot Córdoba, Granada och Sevilla får också se världsarvet i Antequera.

Gravarna har fått utmärkelsen Medalla de Oro de las Bellas Artes. Den brittiske forskaren Michael Hoskin har bidraget med mycket information.

De imponerande stenkammargravarna har namn som El Romeral, Menga och Viera. Från gravkullarna har du en fantastisk utsikt mot ”Peña de los Enamorados”, kärleken eller de förälskades klippa som liknar ansiktet på en indian.

Legenden säger att ett ungt par, hon en arabisk prinsessa, han en ung kristen, flydde från soldater som prinsessans far hade skickat ut. Jakten slutade med att det unga paret kastade sig ut för klippan.