Navarra med sina röda baskrar. Naturens doft som är så ren och stark. Pilgrimer på vandring västerut. En tapas i folkvimlet längs Estafeta i Pamplona. I detta gamla historiska kungarike är det inte svårt att trivas. Av Ola Josefsson
Navarra är fyllt med historia och naturupplevelser. Det är en välmående region med smak- och doftupplevelser. Här serveras truchas a la Navarra, grillad öring fylld med spansk skinka, svamp, vitlök och persilja. I skogen finns rikligt med viltkött och svamp som gör att Revuelto de setas, äggröra med blandsvamp, är en vanlig maträtt.
Regionen är känd för sina grönsaker som kronärtskockor, sparris och paprika som håller högsta kvalitet liksom fårosten från djur som går på grönbete året om.
Jag kom till Navarra norrifrån genom det historiska bergspasset Roncesvalles som är känt från Rolandssången som handlar om riddaren Roland som stupade på platsen. Navarra är ett gammalt kungarike som nådde sin höjdpunkt under 1200-talet då det sträckte till Bordeaux i nordväst och österut mot gränsen till Katalonien. Pilgrimsvägen till Santiago de Compostela går genom regionen och är kantad av kapell och kyrkor.
Vindistriktet med ursprungsbeteckningen Denominación de Origen Navarra ligger i ett mycket omväxlande område som kan beskrivas som ett Spanien i miniatyr, med Pyrenéerna i norr och platta, torra slätter i söder. De flesta vingårdar ligger söder om Pamplona, i Ebro-deltat mellan Atlanten och Medelhavet vilket bidrar till olika klimat, lägen och jordmån.
Vinarealen ligger för närvarande på cirka 17.000 hektar. Navarra består av fem vinområden: Baja Montaña, Valdizarbe, Tierra Estella, Ribera Alta och Ribera Baja. Här odlas Tempranillo, Garnacha, Graciano, Mazuelo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Viura, Garnacha Blanca, Malvasía, Moscatel Grano Menudo, Chardonnay och Sauvignon Blanc.
Regionen är kända för sin egen stil när det gäller rött, så kallad Navarrablend där Tempranillo blandas med Cabernet Sauvignon och Merlot. Garnacha är en vanlig druva som plockas tidigt och används till rosévin som har varit Navarras flaggskepp i många år.
Efter skörd macererar man druvan Garnacha just så länge som det krävs för att få den rätta färgen av skalen. Druvan bidrar till ett av Spaniens bästa roséviner, mörkt rosa i färgen, fruktigt samt fylligare och torrare än roséviner som framställs på andra håll i Europa. Den som har missat klassikern Gran Feudo Rosado från Bodegas Julían Chivite bör göra ett inköp. Ett perfekt sommarvin när lufttemperaturen passerat 25 grader i skuggan.
Kvalitetsarbete
De senaste 20 åren har Navarra växlat upp och utvecklingen gått framåt när det gäller röda och vita viner. Navarras lokala regionalregeringen stöder vinnäringen och har inrättat en ultramodern forskningsstation med experimentodlingar av druvor. Bönder kan kostnadsfritt skicka in jordprover för att få veta vilka druvor och vilken typ av vin som passar bäst. Kvalitetsarbetet går på högvarv.
Bodega Señorio de Sarria som startade 1953 är en mönsteranläggning med 110 hektar vinodlingar som ligger på sluttningarna av Sierra del Perdón vid Olite och Corella. Här odlas Tempranillo, Graciano, Mazuelo, Cabernet Sauvignon och Merlot för röda viner, Garnacha till rosévin samt Chardonnay för vitt. En del vinstockar är över 50 år gamla. Druvorna är noggrant utvalda och odlas i den lämpligaste miljön med hänsyn till ljus, fuktighet och temperatur som varje druva kräver för att utvecklas rätt.
Ifjol fick deras Reserva 2009 förstapriset vid en tävling i Bryssel. Och det var inget vanligt Tempranillo-vin som vann. Det var framställt på Merlot och Cabernet Sauvignon.
Bodegan som gör några av Navarras bästa viner har en mycket intressant historia. Den ligger i Puente La Reina i hjärtat av Camino de Santiago och ligger i ett område som erbjuder utmärkta förutsättningar för klimat och jordmån vilket ger viner av högsta kvalitet.
Övernattning Pamplona
Den som besöker vackra Navarra övernattar i regel i Pamplona. Den som kan sin Ernest Hemingway vet att Pamplona intar en särskild plats med sin tjurfäktningsfiesta Feria de San Fermin. Tjurrusningarna längs de trånga gatorna Santo Domingo, Mercaderes och tapas-gatan Estafeta i Gamla stan är omtalade i hela världen. Här finns även en fin katedral i gotisk stil och den imponerande fästningen Ciudadela.
Söder om Pamplona finns vackra byar med intressant historia. Olite är den inofficiella huvudstaden för Navarras vinindustri. Här finns en mäktig fästning från 1500-talet med 15 torn. Estelle vid Pilgrimsleden till Santiago har ett eget slott byggt för kungarna av Navarra.
Carlisterna
På 1800-talet var slottet högkvarter för värdekonservativa Carlisterna som stödde Don Carlos de Borbón som gjorde anspråk på den spanska tronen efter att brodern, kung Fernando VII infört kvinnlig tronföljd och lämnat över till dottern som blev drottning Isabel II.
Nära Estelle, sydväst om Pamplona, har vi byn Ayegui och klostret Monestario de Irache. Väg i vägg ligger bodegan Irache som är en DO Vinos de Pagos, det vill säga mindre vingård med egen ursprungsstatus. I Spanien finns det totalt 13 stycken och tre av dessa ligger i Navarra; Prado de Irache, Arínzao och Señorío de Otazu.
Pilgrimer på väg mot Spaniens nordvästra hörn stannar gärna till vid bodega Irache för att fylla på sin flaska med vin. Här finns en vinkran, och när jag besökte platsen i april var kön lång av besökare och pilgrimer med varsin flaska som skulle fyllas upp. Vinkranen invigdes den 23 november 1991 av Navarras dåvarande regionala president Juan Cruz Alli Aranguren.
Det var munkar som startade vintillverkning i klostret. Vinet blev omtyckt. Förutom att säljas till kungariket Navarra exporterades det till Portugal och Frankrike.
Bodegas Irache kan liknas vid en autentisk vinkatedral. Tillverkningen startade 1891 och förutom Prado de Irache produceras flera utmärkta viner. När Svenska Magasinet firade 25 år med jubileumsresa fick nästan 50 gäster en mycket trivsam guidning i anläggningen och uppleva ägarens privata vinkällare med vin från 1930-talet. Under inbördeskriget användes vinkällaren också till vapenförråd.
Vingården har cirka 150 hektar egna odlingar, resten köps in från lokala odlare. 40 procent av vinerna gå på export till 58 länder. Förutom röda, vita och rosé produceras även Pacharán, en likör som görs på slånbär som växer vilt i regionen. Man låter slånbär macerera i anisdestillat och den färdiga produkten anses ha en mängd hälsofunktioner särskilt som magmedicin.
Guidningen avslutades med en provning av fyra röda viner. Höjdarvinet var en Prado de Irache Reserva 2005 för 15 euro. Produktionen ligger på 10.000 flaskor, samtliga med nummer och jag provade flaska nummer 1.907. Vinet är gjort på Merlot (60 procent), Tempranillo (20 procent) och Cabernet Sauvignon (20 procent). Egna druvor har skördats från 50 år gamla vinstockar.
Vi provade också Real Irache, Gran Reserva 1996. Gjort på Tempranillo, Garnacha och Graciano och som har legat 36 månader på amerikanska fat. Rubinfärg och en doft av tobak, vanilj och honung. Ett elegant vin som fått flera utmärkelser. Tre flaskor för 20 euro.
Övriga viner vi provade var Reserva 2004 och Crianza 2010 gjorda på Tempranillo, Cabernet Sauvignon och Merlot. Reservan 24 månader och Crianzan 12 månader på amerikanska fat. Dofter av mogen frukt, björnbär och rostade nötter. Fylliga, tanninrika. Tre Reserva för 15 euro och tre Crianza för tio euro. Mycket vin för lite pengar alltså om du handlar på bodegan.
Tilläggas kan att Irache Reserva 2007 vid en blindprovning i Tyskland nyligen fick 88/100 poäng av svensken Andreas Larsson som är svensk sommelier och världsmästare i vinkunskap 2007. Svenska Magasinet hade en intervju med Andreas i mars 2008.