Hans farmor var en rysk storfurstinna vars bror var delaktighet i mordet på Rasputin i Sankt Petersburg 1916, och han växte upp på slottet Mainau vid Bodensjön i södra Tyskland. Härifrån blev Jan Bernadotte utslängd av sin egen pappa Lennart Av Ola Josefsson

Har du kungligt blod? Det är Bernadotte & Falk AB som erbjuder testet som kostar 7.495 SEK. Förutom släktskapstestet mot det Svenska kungahuset Bernadotte ingår även bestämning av Haplogrupp det vill säga vilket ursprung i världen på fädernet, testpersonen härrör ifrån. Priset gäller för en manlig testperson.
– Det är många som tror att de är släkt med Bernadotte och har blått blod i ådrorna. Men ännu har vi inte fått något svar, säger Jan Bernadotte när Svenska Magasinet träffar honom på en strandbar på Playa La Torrecilla i Nerja.

2006 utkom hans memoarer under titeln ”Jan Bernadotte – kungasläktens svarta får”.
– Det var en god vän till mig, Christer Lagergren, som hjälpte mig att skriva boken, det tog några månader. För mig var det som en terapi. Att bli av med allt som kommit över mig.

Jan Bernadotte berättar om sitt liv som han beskriver som brokigt men samtidigt fantastiskt. Men egentligen är det grenen på min farmors sida som är mest intressant, säger Jan Bernadotte vars farmor var den ryska storfurstinnan Maria Pavlovna. Hon var dotter till storfurst Pavel Aleksandrovitj av Ryssland och prinsessan Alexandra av Grekland, och kusin med den siste tsaren Nikolaj II av Ryssland. Marias halvbror Vladimir Paley var poet och mördades av bolsjevikerna tillsammans med deras far.

Jans farmor Maria hade ett helsyskon. Det var Dimitrij Pavlovitj av Ryssland som idag är mest känd för sin förmodade delaktighet i mordet på Rasputin i Sankt Petersburg 1916 tillsammans med Felix Jusupov. Rasputin som är en av Rysslands mest mytomspunna personer.
Jans farmor Maria var också barnbarn till Alexander II av Ryssland och kusin till den siste ryske tsaren Nikolaj II av Ryssland. Hennes halvbror Vladimir Paley var poet och mördades av bolsjevikerna tillsammans med deras far.

Jan Bernadotte föddes den 9 januari 1941 på Sofiahemmet på norra Djurgården i Stockholm. Jan är son till, Lennart Bernadotte af Wisborg. greve, och född prins av Sverige och hertig av Småland, och Karin Nissvandt.
– Giftermålet mellan pappa Lennart och Karin orsakade en schism inom kungafamiljen. Han var den förste inom familjen som vågade gifta sig borgerligt och ingen representant från kungahuset fanns med vid vigseln i London.
Lennart Bernadotte förlorade sin prins-titel när han gifte sig med en ”kvinna av folket”.
– Pappa blev ledsen, men mest ledsen blev mamma. Det var ju hon som var orsak till det och det tog flera år innan hon kom över det.

Jans pappa Lennart hade en gård i Södermanland vid Hyltingeö som ligger på en udde i sjön Båven, inte långt från platsen där Jan numera bor. Det var här han växte , lärde sig simma i sjön Båven och cykla utmed grusvägarna.
1932 ärvde Lennart och hans far slottet Mainau vid Bodensjön i södra Tyskland, av sin farmor Victoria av Baden. Lennart med familjen flyttade dit 1952 men Jan skickades till internatskola i Falun.
”Tyvärr måste jag säga. Internatskolan i Falun var som Solbacka läroverk och situationen påminde om den som Jan Guillou beskrivet. Pennalismen var utbredd med kränkningar, fysiskt våld eller hot om våld”.

Jan Bernadotte beskriver sig själv som en stygg pojke under tiden på internatskolan. Det var förbjudet att röka, men det gjorde Jan och kompisarna tjallade till elevrådet.
Vid tolv års ålder kom Jan till slottet Mainau. Här fanns underjordiska tunnlar som han brukade leka i. Slottets park är känd som ett blomsterparadis och platsen har ett mycket gynnsamt klimat och är en av de vackraste platserna i Schweiz. Jan körde gräsklipparen och jobbade senare vid PR-avdelningen.

Det var en fantastisk tid på slottet Mainau och Jan vill i första hand hylla sin mamma, Karin Nissvandt:
– Det var mamma tillsammans med pappa Lennart som byggde upp Mainau från grunden. Pappas andra fru, Sonja Haunz, tog senare åt sig äran. Det är dags att se verkligheten i vitögat, det var Karin som var den drivande kraften, hon ska hyllas.
Karin Nissvandt ligger begravd på Flens kyrkogård. Här ligger även Prins Wilhelm, hertig av Södermanland.
– Mamma var lugn och omtänksam. Hon brydde sig om de anställda, ordnade luncher och middagar när nobelpristagare som Albert Schweitzer och Otto Hahn kom på besök. Hon var en fantastisk kvinna.

Karin Nissvandt var mycket duktig på att laga mat och utvecklade restaurangen. Hon startade även upp en daghemsverksamhet med modell efter den tyska Kindergarten. Här kunde de anställda lämna sina barn under arbetstid. Slottet Mainau hade 600 anställda som mest så personalstyrkan var enastående.
Äktenskapet mellan Lennart och Karin tog slut i december 1971. Den 29 april 1972 gifte greven om sig med Sonja Haunz.

Jan Bernadotte hade en tysk privatlärare på 1950-talet som tog med honom på en studieresa till Alhambra vid Granada. ”Vi bilade ned till Spanien och jag minns att det var en fantastisk resa. Vi ungdomar skulle kultiveras och få vidgade vyer i historien”.
Men det var också under åren på slottet Mainau som Jan Bernadottes brokiga liv började och till slut tröttnade pappa Lennart på honom. Jan blev hemskickad och fick skor kastade efter sig av sin pappa.

”Jag blev nästan utslängd, om jag ska uttrycka mig ärligt. Mitt stora problem i livet har varit att jag inte har kunnat hantera pengar. Jag var en bortskämd pojke som inte kunde sköta mig. När jag blev utslängd hemifrån blev jag tvungen att försörja mig själv. Jag flyttade till Tyskland och blev vinimportör”.
Han berättar om sina upplevelser i memoarboken ”Jan Bernadotte – kungasläktens svarta får”.
– Jag berättar om alla skandaler i livet, kvinnoaffärer, äktenskap, skilsmässor och snabba bilar”.

Är det något du ångrar?
– Nej, jag ångrar ingenting, förutom att jag aldrig lärde mig att hantera pengar. Jag har aldrig haft grepp om pengars värde. Gjort är gjort – men roligt hade jag”.
Han slösade bort det stora arvet från sin farfar prins Wilhelm. När pengarna försvann, försvann många av hans tidigare vänner. När det fanns pengar hade Jan Bernadotte ”enormt med vänner runt omkring sig”. Han känner även att han blev utnyttjad på grund av namnet. Det finns några få verkligt vänner kvar, från tiden i Tyskland och från barndomstiden.

Du har även tagit emot socialbidrag?
– Jo, det har jag och det skäms jag inte ett dugg för. Jag var tvungen att ta emot socialbidrag för att överleva, och det kan hända vem som helst. Jag har prövat allt.
Jans far, Lennart Bernadotte, blev av med sin prinstitel och rätt till tronen efter att ha gift sig med Jans mor, Karin Nissvandt, en kvinna av folket 1932.
– Det finns bara en prins i Sverige, det är Prins Carl Philip. När det gäller min far tog man ifrån honom prinstiteln, å andra sidan ger man Daniel Westling en prinstitel. Det är tycker jag är konstigt.
– Jag önskade rehabilitera pappa. Det var skälet men jag har inte fått något svar från Hovet, säger Jan som skickade frågan till kungen för ett par år sedan.

Trots att Jan Bernadotte har bott utomlands en stor del av livet har han alltid känt sig som en svensk medborgare. Namnet hör ihop med Sverige, förklarar Jan som är syssling med Kung Carl XVI Gustaf. Han har ingen kontakt med det svenska kungahuset och någon inbjudan till kronprinsessparets bröllop kom inte.
– Jag hade inte förväntat att få någon inbjudan till bröllopet. De har sitt liv och de får sköta sig själva.
Han konstaterar att ”kungen har varit i blåsväder” och kommenterar det hela med att ”kronprinsessan Victoria borde ta över, hon är en riktig ambassadör för Sverige. Om jag får säga min mening, alltså”.

Han har bra kontakt med sina helsyskon och barn. Slottet Mainau är ett avslutat kapitel för Jan som inte har varit där på flera år. Han tycker det är lugnt och skönt hemma på gården i Sörmland. Det blir långa promenader i naturen, gärna för att plocka svamp.
– Någon gång återvänder jag till Mainau, jag skulle vilja se pappas urna som står i slottskyrkan i Mainau. Jag tänker inte resa några krav på att få överta platsen, bara för att hälsa på. Det är barnen från pappas andra äktenskap som sköter slottet Mainau.

Hittills i år har han besökt Nerja två gånger. Jan Bernadotte gillar platsen och tänker återvända nästa vinter.
– En otroligt vacker plats. Det är skönt att sitta i solen, ta en fika och titta på havet, bara ta det lugnt och strosa runt i Nerjas mysiga kvarter. Det kommer att göra ont i hjärtat att resa härifrån.
– Härom dagen såg jag en helikopterjakt och snabba båtar på havet när polisen jagade knarksmugglare, säger Jan och pekar ut mot vattnet utanför Torrecillastranden där Napoleon seglade för 200 år sedan.

Det kunde mycket väl ha blivit en Bernadotte på Spaniens tron. Jag tar upp ämnet med Jan Bernadotte över en kaffe med utsikt över havet.
Den franske kejsaren Napoleon I gick in i Spanien 1808. Napoleon hade flera kandidater till Spaniens tron. Förutom sina två bröder Louis och Joseph fanns även Jean Baptiste Bernadotte, som senare skulle bli Sveriges kung, Karl XIV Johan.

Napoleon nämner Bernadottes namn flera gånger som tänkbar kung i Spanien. Och Bernadotte var själv intresserad. I ett brev till Madame Staël skriver Bernadotte att om han ”någonsin kommer att bli placerad på någon utländsk tron, skulle han efter omständigheterna bli spanjor, polack eller holländare”. Napoleon valde dock till slut sin storebror Joseph, något som Herman Lindqvist berättar i sin alltid läsvärda bok Historien om Spanien.
– Mycket intressant, säger Jan Bernadotte när han får höra kring mina iakttagelser…

Jan Bernadotte och hans nya kärlek Gunilla Stenfors från Flen tillbringade några vinterveckor i Nerjas milda klimat. På skottdagen den 29 februari gifte de sig i kapellet i Almuñécar, en vigsel som förrättades av kyrkoherde Jan Madestam.
– Det var Madestams sista officiella uppdrag och vigseln hölls i ett sött litet kaptell i Almuñécar. Jag och Gunilla har varit ett par i tre år så nu var det dags.

Bröllopsmiddagen hölls i all enkelhet på svenskkrogen Mamma Mia i Almuñécar.
-Det var jättetrevligt och vi blev verkligen väl omhändertagna. I övrigt var bröllopet helt privat.
Jan och Gunilla Bernadotte vandrar vidare, hand i hand, utmed Nerjas smala gator. Jan lever ett lugnt liv, skandalerna har han lagt bakom sig.
Fotnot: Memoarboken ”Jan Bernadotte – kungasläktens svarta får”finns att köpa för 99 SEK+frakt. Kontakta Svenska Magasinet för vidare information.