En färd genom Spaniens historia med Thomas Gustafsson Av Ola Josefsson

Tre böcker om Spanien – hur hett är Spanien för svenskar?
-Spanien är ett av svenskarnas största turistland. En miljon väljer att semestra i Spanien varav många senare flyttar ned. I skolan har spanska blivit det största språket efter engelska.
-Efter andra världskriget har det varit mycket anglosaxisk kultur. Nu är det ett stort sug efter nya kulturer och där är spansk kultur bland de största i världen.

Författaren, Spanienkännaren och hispanisten Thomas Gustafsson vill med sina kommande böcker fylla ett tomrum. Och nu är det dags att sammanfatta Spaniens historia som han också gör i den första boken.
-Jag bygger vidare på historien. I år är det 70 år sedan inbördeskriget slutade, det har varit ett oläkt sår, nu är tystnadens pakt bruten, transitionen har varit och den sista Francostatyn har tagits ned. Det har gått 30 år sedan demokratin infördes.

Spanien – en färd genom historien är första delen i en trilogi om Spanien. Andra delen med undertiteln En stat flera nationer tar vid där första boken slutar. Sista delen i trilogin har undertiteln Fiesta! och berättar om landets alla fantastiska fiestor, om maten och vinet. Dessa två böcker utkommer under 2010.
Den första boken som nu ligger på bokdiskarna, Spanien – en färd genom historien, innehåller en uppslagsdel med årtal, namn och orter. Boken passar alla dem som har intresse av Spanien.
-Och för att kunna förstå Spanien måste du känna till dess historia, den förklarar hela Spanien, varför landet har blivit som det har blivet.

Vad har överraskat mest under din research?
-Det finns inte bara en historia i Spanien, varje region har sin historia. Efter Franco har detta vuxit fram och blivit starkare. Historia är mycket politik och den skiljer sig mellan Katalonien och Madrid. I Baskien utesluter man delar av den spanska historien. Spanien består av så många regionala skillnader med tvåtusenåriga rötter sprunget från när romarna delade upp iberiska halvön vilket gav olika språkutvecklingar.
Thomas Gustafsson jämför iberiska halvön med skandinaviska halvön. Europa har en stor halvö i norr, skandinavisk halvön, och en stor halvö i söder, iberiska halvön. Uppe i norr har halvön splittrats upp i flera länder medan Spanien som består av flera riken nu är ett land.

Det saknas spärrar i Spanien, här ska allt prövas, eller?
-Under Francotiden hölls invånarna i strama tyglar, det var kyrkans stränga moral och kvinnan som skulle underordna sig. När Franco var borta kom kulturrörelsen ”la movida”, allt skulle prövas och bli tillåtet. Pressfrihet i Spanien är att även att kunna publicera grov pornografi och sexannonser. I Sverige skulle dagstidningar bli fällda för koppleri.
Botellon, att ungdomar samlas på gator och torg för att dricka sig berusade, är en anpassning mot Europa. Stora familjer splittras upp i det moderna Spanien, spanska ungdomar blir öldrickare genom riktad reklam.
-I Sverige anpassar vi oss till det kontinentala, uteserveringarna har ökat och folk dricker öl på ett annat sätt, flera gånger i veckan. Det är en social utjämning som sker i länderna.

Francostatyerna är borta? Är inte de en del av historien?
-Till skillnad mot Latinamerika som ställt sina våldsherrar inför rätta har något liknande inte gjorts i Spanien. Amnestilagen från 1977 gjorde att allt gammalt lades på is. Det är först nu alla efter att alla inblandade i kriget är döda som Spanien tagit itu med det. Det är barn och barnbarnen som vill ha svar.
I regel är det segrarna som skriver historien och som blir statyer. Nu när vi vet vad som hände är det svårt att ha dem kvar, menar Thomas Gustafsson.
-Zapatero har gått hårt fram och utmanat konservativa krafter genom att införa förenklade tillvägagångssätt vid skilsmässor, homoäktenskap och stiftat en ny abortlag.

Spaniens utrikespolitik har tagit en ny inriktning.
-José Maria Aznar som var regeringschef under åtta år var från början en kristdemokrat men som gick allt mer åt höger. Spanien allierade sig med USA och Storbritannien. Spanien bröt med Kuba och på hemmaplan förde han en konfrontationspolitik mot de spanska regionerna.
-José Luis Rodríguez Zapatero är mer en europeisk politiker som lutar sig mot sitt kabinett och diskuterar med dem. Spaniens största oppositionspolitiker för närvarande, PP:s Mariano Rajoy Brey har blivit mer självständig och går mot mitten efter att tidigare suttit i knäet på Aznar. Det kommer att bli ett intressant val nästan gång.

Under hösten återvänder Thomas Gustafsson till metropolen Madrid. Härifrån ska han bevaka Spanien och Latinamerika samtidigt som han startar ett korrespondentkontor för svenska medier.
-Sedan hoppas jag kunna komma till Solkusten under hösten. Mycket pekar på att jag besöker Hemingway Bookshop i Fuengirola i november för att prata om boken.