I samband med mottagning vid spanska ambassaden i Stockholm då Journalistpriset Premio España delades ut 15 december fick jag den stora förmånen att bo två nätter på ambassadörens residens vid Hazeliusbacken på Djurgården. Residenset ligger på samma område som ambassaden. Av Ola Josefsson

– Det är ett mycket vackert residens som har varit i spanska ägor sedan 1928, berättar Javier Jiménez-Ugarte, Spaniens ambassadör i Sverige.

Ambassadören välkomnar och tar emot i ett vintrigt Stockholm strax före julhelgen. Det har varit några intensiva veckor i slutet på året för Javier Jiménez-Ugarte. Nobelhögtidligheter, middagar, möten, Santa Lucia-firande på Utrikesdepartementet och en mottagning på residenset i samband med journalistpriset. Vid ambassaden var det även röstmottagning inför det allmänna valet 20 december.

Spanien har varit representerat i Stockholm med ambassad och ambassadör sedan slutet av 1700-talet. Spaniens ambassad i Stockholm är Spaniens diplomatiska beskickning i Sverige.
– Vi har även konsulat i Malmö, Helsingborg och Göteborg, säger Javier Jiménez-Ugarte som blev utnämnd till ambassadör i Sverige 30 mars 2012. I augusti avslutas uppdraget.

Annons

Ambassadören har en bred erfarenhet efter 45 år i Spaniens diplomatiska tjänst och med ett omfattande CV. Född i Madrid 1947 och därefter advokat och professor i internationell lag. Därefter tjänstgöring vid ambassader i Kairo och Rom, generalkonsul i Houston, ingått i Spaniens representation i NATO och ambassadör i Algeriet och Grekland.

Mellan åren 2001 och 2004 var Javier Jiménez-Ugarte generalsekreterare och talesperson för Spaniens försvarsminister. Därefter generalkonsul i Nador, Tetuan och Larache i Marocko samt Edinburgh. Under årens lopp har Javier Jiménez-Ugarte mottagit flera utmärkelser för sitt arbete för Spanien, bland annat Grand Cross of the Order of Honour efter det spanska kungaparets besök i Grekland i maj 1998. Javier Jiménez-Ugarte är gift med Marcedes Luelmo, de har två barn och sex barnbarn. Han har även skrivit två böcker: Royal trip to Greece (2003) och Immigration and Consular Practice (2008).

– Som spansk ambassadör följer jag utvecklingen i Sverige och skickar rapporter regelbundet till Madrid för att uppdatera Utrikesdepartementet om vår verksamhet och vad som händer i Sverige.

Turismen är viktig för Spanien och satsningar görs regelbundet med att marknadsföra Spanien i Sverige. Sedan 50 år är Spanien en av svenskarnas favoritdestinationer vid semesterresor och utlandsflytt. Ambassadören är också med vid spansksvenska affärsmöten.
– Förutom ambassaden finns det flera spanska institutioner i Stockholm som Handelskammaren, spanska statens turistbyrå och Cervantesinstitutet. Vi har konsulat i Göteborg, Malmö och Helsingborg.

På kansliet vid spanska ambassaden i Stockholm finns tre diplomater och tre tjänstemän ditskickade av spanska Utrikesdepartementet, de arbetar inte fast i Stockholm utan flyttar runt mellan olika ambassader”. Utöver dessa finns det 13 lokalanställda. På residenset finns fyra lokalanställda.
– Det bor cirka 7.500 spanska medborgare i Sverige vilket inte är så många om vi jämför med antalet svenskar i Spanien, säger ambassadören.

Jag fick flera intressanta samtal med ambassadören under besöket i Stockholm. Frukost klockan 08.15 i residensets vackra matsal innan det var dags att börja dagens arbete.
Javier Jiménez-Ugarte avslutar perioden som ambassadör i augusti efter fyra år i Sverige. Uppdaterad, kunnig och påläst. Ambassadören följer med i svensk media både i Sverige som i Spanien.

Vid några tillfällen har ambassadören fått rycka ut och försvara reformer och lagförslag i Spanien när en opinion i Sverige bestående främst av en vänsterorienterad kulturelit som initiativtagare kritiserat ”munkavlelagen” tillsammans med professorer, riksdagsledamöter och politiker.
Den som följde debattinläggen i svensk media kunde lätt tro att ”Lagen för skydd av medborgarsäkerheten” skulle inskränka på demonstrationsrätten, yttrandefriheten och att Spanien utarmade rättsstaten. I verkligheten handlade det om ett lagförslag som var under utredning och som skulle tydliggöra vad en icke tillståndsgiven demonstration är och att det innebär böter. Spanien är ett av de säkraste länderna i EU. Samtidigt som myndigheterna följer EU:s regelverk kring yttrandefrihet och demonstrationsrätt gör Spanien mycket för att invånarna ska känna sig trygga genom att motverka våldsamma upplopp.
Spanien har även lämnat en tung ekonomisk kris bakom sig. Besparingar och reformer på arbetsmarknaden har införts och Spanien är nu ett av de länder i unionen som har den bästa ekonomiska tillväxten. När reformerna infördes kritiserades de från flera håll även i Sverige.

Av EU:s tidigare krisländer som Grekland, Italien, Portugal och Irland är Spanien mönsterleven som gjort sin läxa, vilket de också fått beröm för.

Koppling till svenskkolonin
Vid sidan om ambassaden och kansliet ligger residenset som har gamla anor. Av ambassadören mottog jag en bok som handlar om residenset, den utkom 2009. ”Djurgården hidden treasure” berättar den fascinerande historien om residenset som har kopplingar till svenskkolonin på Costa del Sol eftersom det var här prins Carl Bernadotte junior växte upp och tog sina första steg.
Prins Carl flyttade till Benalmádena i slutet på 1960-talet tillsammans med prinsessan Kristine och var med att starta Asociación Hispano Nordica, spansk-nordiska sällskapet, den 4 oktober 1968.
Prins Carl var bosatt i Villa Capricornio i Benalmádena fram till sin död 2003 liksom prinsessan Kristine fram till att hon avled 4 november 2014.

Residenset har sedan det stod färdigbyggt 1844 haft flera namn. Villa Byström efter arkitekten Johan Niklas Byström och Prins Carls Palats då prins Carl och prinsessan Ingeborg var bosatta här mellan åren 1905 till 1924.
Från början var Villa Byström som byggdes mellan åren 1840 till 1844 en gåva till den svenske kungen Karl XIV Johan. Villa Byström hade under andra delen av 1800-talet olika ägare innan det blev Prins Carls Palats.

Den danska prinsessan Ingeborg hade mot sin vilja blivit bortgift med sin svenske kusin prins Carl. ”Tänk att jag gifte mig med en fullständig främling” ska prinsessan Ingeborg ha uttryckt det.
Men det skulle visa sig bli ett mycket lyckligt äktenskap. Prins Carl var en av fyra söner till kung Oscar II och drottning Sofia. Prins Carl och prinsessan Ingeborg fick fyra barn; Margaretha, Märtha, Astrid och Carl junior som senare flyttade till Benalmádena.

Prins Carl kallades ”den blå prinsen” då han ofta var klädd i blått. En fin tavla på ”den blå prinsen” målad av Anders Zorn hänger i residensets välkomsthall. Äktenskapet mellan prins Carl och prinsessan Ingeborg kom alltså att bli mycket lyckligt. På ett familjefotografi från 1914 som står på en flygel läser jag en anteckning som prinsessan Ingeborg gjorde: ”En lycklig familj”.

1927 hade Gustav V besökt Spanien. Den svenske monarken besökte bland annat Madrid, Alhambra i Granada och Santander för att spela tennis. Året efter kom Spaniens kung Alfonso XIII till Sverige och Stockholm och i samband med besökte köptes Prins Carls Palats som blev Spaniens ambassad och bostad åt ambassadören.
Carlos Lòpez Dóriga blev den förste spanske ambassadören som hade residenset som bostad. Sedan dess har det varit residens åt ytterligare 22 spanska ambassadörer. 1992 byggdes en fastighet på området som blev ambassadbyggnad. Byggnaden är ritad av den spanske arkitekten Àngel Fernández Alba och går i nordisk stil.

Det är ett mycket vackert residens inrett med spansk konst i form av konsthantverk, fresker, målningar och gobelänger. Entréhallen går i grönt med pelare i marmor från Carrara. I välkomsthallen, där mottagningen hölls när journalistpriset delades ut, finns en trappa med röd matta som går upp till ambassadörens bostad samt gästbostad.

Taket består av tonade glas vilket gör att välkomsthallen blir upplyst av ett naturligt ljus. I taket finns vackra fresker som en hyllning till Jean Baptiste Bernadotte som blev den svenske kungen Karl XVI Johan. Hela välkomsthallen har perfekta proportioner.

På den nedre våningen har ambassadören sitt privata arbetsrum. Här finns målningar på kung Alfonso XIII och hertigen av Alba. Residensets nedre våning har flera salonger, prinsessan Ingeborgs bibliotek och ett smakfullt ovalt rum i fullständigt harmoniska färger med utsikt mot Gröna lund. På en flygel står gamla fotografier på Prinsparet Carl och Ingeborg med barn.

I den vackra matsalen hänger flamländska gobelänger från den kungliga fabriken i Madrid som härstammar från 1700-talet. Här har flera officiella middagar hållits som den 17 oktober 1979 då kung Juan Carlos och drottning Sofia hade svenska kungaparet som middagsgäster. Den 30 april 1986 var det officiell middag för det belgiska kungaparet.

Den 28 maj 2005 firades 100-årsminnet av drottning Astrids födelse med den svenska och belgiska kungafamiljen på plats i residenset. Vid denna händelse medverkade prinsessan Kristine Bernadotte från Benalmádena som alltså var gift med prins Carl junior Bernadotte.
Prins Carl junior var son till prins Carl, Gustaf V:s yngre bror och syskon till Belgiens drottning Astrid. Carl liksom Kristine hade sina titlar som prins respektive prinsessa från Belgien.

Det var alltså i detta residens som prins Carl växte upp liksom den svenska prinsessan Astrid, som senare blev en mycket populär drottning i Belgien och älskades av en hel kontinent. Drottningen gav också namn åt det sommarresidens som belgiska kungahuset under många år hade i Motril på Costa Tropical och som Svenska Magasinet skrev om i februari 2014.