Inget är som doften av nygjort kaffe. Men hur blir det kaffe? Vad händer under processen från böna till färdig vara? Följ med till det lilla kafferosteriet Suecolcafé i Málaga och lär dig några grunder i kaffets ABC Av Ola Josefsson
I en liten oansenlig röd tegelbyggnad i Málagas industrikvarter Guadalhorce rostas gourmetkaffe till 40-talet barer och restauranger på Costa del Sol. Suecolcafé S.L. är ett litet familjeägt kafferosteri som producerar 12 till 15 ton kaffe per år.
-Kalla mig gärna för hantverkare, men jag ser det lite mer som en hobby än ett arbete, säger Jöran Rasmusson.
Kärlek
Historien bakom kafferosteriet är en doft av kärlek och kaffe. Rörelsen startade 1999 av Jöran Rasmusson och Nohora Tenjo. Men redan 1990 hade Nohora som ursprungligen kommer från Colombia ett eget café vid busstationen i Fuengirola.
Här på caféet träffade Nohora sjömannen och maskinchefen Jöran Rasmusson vid Norwegian Cruise line. Kärlek uppstod, de blev ett par och sedan 1999 har de ett kafferosteri i Málaga.
Det var Spaniens dåliga kaffe som gav Nohora en idé. Vid ett besök hos sin mamma i Málaga i slutet på 80-talet var det svårt att hitta gott kaffe. Allt smakade dåligt, tyckte Nohora som ju kommer från en av världens storproducenter, Colombia.
Fyra fik
Tack vare Spaniens mindre goda kaffe (!) gick det upp ett ljus för Nohora. Hon investerade i en liten kafferostningsmaskin och öppnade det lilla café som fortfarande finns kvar vid busstationen mitt i centrala Fuengirola.
Café Gourmet Andino finns på fyra platser utmed Costa del Sol. Sedan starten i Fuengirola har Nohoras kafferörelse vuxit till fyra caféer. Nu doftar det gourmetkaffe även på bottenvåningen i Larios Center, i gamla stan samt på Plaza de los Martyres, samtliga platser i Málaga.
-Cafét i Larios Center är vi riktigt stolta över, efter en nyrenovering är allt i italiensk design, berättar Nohora Tenjo Rasmusson.
Precisionsjobb
Kafferostning är ett precisionsjobb som kräver rätt tid och rätt temperatur. När Svenska Magasinet besöker kafferosteriet Suecolcafé S.L. i Málaga har Jöran precis startat upp rostningsmaskinen. Säckar med grönt kaffe av märket Supremo Valle står uppställda på övervåningen i lokalen. Här ska det rostas.
-Titta på bönerna, säger Jöran. De har en jämn storlek och form, inga missfärgningar, alla böner har samma färg. Detta är viktigt.
I Colombia finns sex till sju olika kvalitetsbönor, de gröna bönorna är de bästa. De handplockas sju till åtta gånger beroende på hur snabbt de mognar.
-Bönorna på busken mognar lite olika, av den orsaken handplockas det upp till kanske åtta gånger på samma buske tills bönorna har fått den rätta färgen, förklarar Jöran Rasmusson.
Hög höjd
I Brasilien växer kaffebönorna på låg höjd vilket gör att de växer fort vilket inte alltid är positivt. I Colombia odlas kaffe på Andernas sluttningar på mellan 1.400 till 1.800 meters höjd, i jämnt klimat, det är svalare med en stabil temperatur.
Jöran och Nohora besökte tidigare i år kaffeplantagen och kunde på nära håll följa hela processen i Valle de Cauca som ligger i Popayandistriktet nära Cali som är en av Colombias största städer.
204 grader
Jöran har fyllt tratten på övervåningen med 25 kg gröna kaffebönor där 20 procent av vikten försvinner i samband med rostning. Han öppnar spjället och bönorna hamnar i den gaseldade rostningsmaskinen. Rostningen är igång och kommer att pågå cirka 15 minuter. Vid 180 grader hörs knäppande ljud inifrån rosteriet. Jöran kontrollerar visuellt färgen på bönorna för varje grad. Vid runt 204 grader, efter cirka en kvarts rostning släpper Jöran ut de nu mörkrostade bönorna till att så fort som möjligt kylas ned.
Om kaffet rostas för mycket kan de aromatiska oljorna avdunsta, vilket gör att bönorna får ett glansigt utseende och kaffet får en bitter smak med svag arom. Efter rostning väntar kaffekvarnen och förpackningsrummet. Kaffebönorna mals på olika sätt beroende på om det ska bli espresso eller bryggas via melitta. Av ett kg kaffe blir det cirka 120 koppar.
När smakar kaffet bäst, som espresso eller melitta?
-För mig egen del föredrar jag melitta, det blir godare och dessutom mer hälsosamt. Espressomaskinen ger en högre vattentemperatur och starkare kaffe, säger kaffespecialisten Nohora Tenjo Rasmusson.
Här finns kaffe från Puerto Rico, Brasilien, Peru, Etiopien, Jamaica, Colombia, Hawaii och Kenya.
-Blue Mountain från Jamaica är nummer 1, sedan kommer Hawaii och kaffe från Kenya som god två respektive trea, säger Jöran Rasmusson.
Låg spansk kvalitet
Kaffet håller låg kvalitet i Spanien medan Finland, Sverige, Norge och Holland anses ha bra kvalitetskaffe, mycket beroende på att de är världens största konsumenter. Spanien ligger på en sextonde plats.
-Spanskt kaffe är svart och det beror på att 20 procent är sockerrostade bönor. Kaffet blir svart som becktjära och dessutom väldigt onyttigt. Det får en bränd smak. Det verkar som om färgen är viktigare än smaken för spanjorerna, säger Jöran Rasmusson.
Skälet till att Sverige hamnar på en andraplats i världskonsumtionens Elitserie beror på att Sverige har påtår. Det gör automatiskt att det dricks en hel del extra kaffe utöver en enkel slät kopp. Sämst kaffe, enligt de flesta bedömare, har USA och Storbritannien. Genomskinnligt, vattnigt och smaklöst lyder betyget.
Vattenkvalitet
-Sverige är stora uppköpare av kaffe vilket bidrar till en generellt hög kvalitet. Italienare är föregångare på det viset att det finns en uppsjö av olika espressobryggare. Det ger ingen stor konsumtion men italienarna är duktiga på det som de gör inom kaffekulturen.
Att vattenkvaliteten är låg i Spanien bidrar också till en dålig smak på de ljuva dropparna. I maskinerna vid Nohoras fikaställen finns speciella filter. Det finns ingen anledning att köpa gourmetkaffe och sedan använda dåligt vatten. Bra vatten är ett essentiellt steg till gott kaffe.
Förutom kaffe importerar Nohora och Jöran juicer från Colombia, juice på lulo som är en inhemsk frukt. Även andra juicer på exempelvis guayaba och björnbär finns till försäljning samt ett antal olika teer.