Nya tänder i överkäken kostar 100.000 kronor i Sverige. I Polen bara 50.000. Allt fler svenskar lockas av billig tandvård utomlands. Och nu finns polska lågpris-kliniker i Stockholm. Och fler lär följa!
Av Dag Szepanski
Kontakta
Den dyra tandvården i Sverige har lett till en olycklig prisfixering. Svenska media excellerar i prisjämförelser: ”Halva priset!” ”Så här lite kostar en porslinskrona i Estland, Litauen och Polen”.
Allt fler verkar söka sig utomlands för att spara tusenlappar. I Polen och Baltikum kan priserna skilja så mycket som hälften av vad det kostar i Sverige.
De höga tandläkarräkningarna i Sverige har skapat en ny trend – tandcharterresor.
Du köper aldrig ett pris
Men som konsument kan du aldrig köpa ett pris. Jag har lärt mig att det är oklokt att betala för mycket. Men det är ännu värre att betala för lite. Alla affärslagar säger att det inte går att betala lite och få ut mycket. Det låter sig inte bara göras.
Att betala 8.000 kronor för ett tandläkarjobb handlar inte om priset. Det handlar om värdet, det vill säga priset i förhållande till produkten, värdet du får ut som patient. Du kan aldrig, aldrig köpa ett pris.
Därför tycker jag att vi har fått en ensidig prisfixering, när det gäller tandvård. Mina kompisar i Sverige ringer nu runt till olika tandläkare och tar in priser. En brygga kan skilja på +/- 5.000 kronor.
Det känns inte rätt – var blir kvalitetsaspekten av?
Hemma hos tandläkaren
Vad kostar det då att gå till en svensk tandläkare i Spanien? Hur är kvaliteten jämfört med Sverige? Och hur är behandlingen?
För att ta reda på fakta finns ju inget bättre än att ta sig själv i kragen, ringa och beställa tid. Sagt och gjort. Det finns flera svenska tandläkare på Costa Blanca.
Mitt val blev Happy Teeth i La Zenia. Bara namnet gör det lättare att ringa. Detta är en helsvensk mottagning med mycket gott rykte med ett komplett team: en tandsköterska, Kerstin, två tandläkare, Inger (kirurgspecialist) och Anders samt en tandhygienist, Birgitta.
Här är stämningen avslappnad och familjär. Stilen är öppen och glad. Inga vita rockar, inga sterila väggar, inga gravallvarliga ansikten. Alla här verkar ha kul på jobbet. De har avdramatiserat det här med att gå till tandläkaren, den stora distansen känns som bortblåst. Du får en behaglig hemma-hos-känsla.
Den obehagliga känslan
Det är precis som att öppna dörren till en affär. Direkt när du kommer innanför dörren, känner du direkt om stämningen är negativ eller positiv. Man kan ta på den. Det finns ett kinesiskt ordspråk som säger att ”Om du inte kan le, ska du inte öppna affär”. Surpuppor vill vi inte möta. Och det gäller i hög grad även en tandläkarbutik.
-Ja, vi vet att 70 procent av alla svenskar och hela 90 procent av alla engelsmän, känner obehag inför ett tandläkarbesök, säger Anders Sundin. Och vi jobbar medvetet för att våra patienter ska känna sig bekväma hos oss.
Spara pengar
Filosofin på Happy Teeth är att du ska förebygga problemen genom att gå till tandhygienisten två gånger om året och tandläkaren en gång. Det är smart, eftersom det blir billigast för dig i längden.
-Går du bara vart femte år, kostar det mer, du ska ”laga rosten i tid”, hävdar Anders. Därför har Birgitta, vår hygienist, den offensiva rollen i vårt team. Hon har 35 års erfarenhet och kan ge alla våra kunder individuell anpassning, hur var och en ska sköta sina tänder. En undersökning hos henne kostar 45 euro, en kanoninvestering.
Lägre priser
Tandvården är billigare i Spanien än i Sverige.
-Alla omkostnader är i princip samma för oss här, säger Birgitta. Men det är en sak som skiljer, skatten är lägre här. Och därför blir priserna ca 20 procent lägre hos oss. Vi följer den valencianska regiontaxan, även om det är fri prissättning, som gäller även här.
Och när Försäkringskassan (FK) i januari 2004 började ge ersättning för vård utomlands, har allt fler svenskar hakat på denna möjlighet. Du får alltså samma ersättning från FK, om du lagar tänderna i EU- och EES-länder, som i Sverige.
Ska du söka ersättning från FK måste du lämna kopia på journalen, där det framgår vilka behandlingar som gjorts samt skicka med originalkvitton. Du måste söka ersättning senast två år efter att tandvården betalats.
Bra information hittar du på www.forsakringskassan.se. Gå in på Självbetjäningen och sedan Faktablad. Eller rådfråga din tandläkare eller FK i Sverige innan du åker till Spanien.
Jag överlevde
Det finns inget skönare än att vara klar hos tandläkaren. Jag studsar ner för trapporna, även mina steg känns på något sätt lättare. Inget går upp emot att bli behandlad av proffs.
Och jag beundrar alla som ägnar sitt liv och sin kompetens till att ge folk lyckliga tänder.
-Jag blev först kemiingenjör, säger Anders. Men kombinationen att få träffa människor och göra saker med mina händer blev perfekt för mig. Tandläkaryrket är som handen i handsken, eller snarare handen i munnen.
-Jag blev tandsköterska redan 1972, därför att jag tycke det verkade både roligt och spännande. Jag började helt enkelt som praktikant hos min och mina föräldrars tandläkare. Och där stannade jag i 10 år, berättar Birgitta. Och jag lärde känna Anders i Sverige 1993 och sedan februari förra året jobbar vi ihop här i Spanien. Redan första året har vi fått över 1.000 nya kunder, ett betyg som gläder oss eftersom man inte är speciellt benägen att byta tandläkare.
Men ska du verkligen byta tandläkare, om du har trygghet och närhet till en tandläkare i Sverige?
-Byt vart femte år, om du inte är säker på att den du har, är bra, avslutar Anders lite filosofiskt på sin härliga daladialekt.
Vi gör några prisjämförelser med Sverige, priserna är själfallet ca-priser:
Priserna i kronor är omräknade efter kursen den 3/2 2006
Sverige, SEK
Spanien, €
1. Undersökning
2. Enkel lagning
3. Rotfyllning
4. Porlinskrona
5. Brygga tre tänder
500-900
600-1100
1500-2500
4000-5500
10000-14000
35
50
150-250
350
950