Många utlänningar vars uppehållstillstånd har löpt ut under det nationella nödläget har hamnat i en byråkratisk cirkel som de inte har kunnat ta sig ur. Det gäller utlänningar som har återvänt till sina ursprungsländer under det nationella nödläget som under gårdagen förlängdes fram till 7 juni.

Därefter har de inte kunnat återvända till Spanien eftersom deras dokumentation (documentación de residente extranjero) har löpt ut. De har inte heller kunnat förnya den eftersom det krävs att de är fysiskt närvarande i landet.

Nu har Hälsodepartementet korrigerat detta fel som drabbat hundratals residenta utlänningar på Costa del Sol, skriver på torsdagen Diario SUR. Enligt statens officiella bulletin som publicerades igår uppger att utlänningar som är bosatta i Spanien men som inte befinner sig i landet och där giltighetstiden för uppehållstillstånd (permisos de residencia) eller visum löpt ut under det nationella nödläget kan komma in i Spanien med den tidigare dokumentationen även om giltighetstiden gått ut.

Beslutet gynnar även de utlänningar som har tre månaders tillstånd att befinna sig i landet, och vars tid har löpt ut under det nationella nödläget. De får automatiskt sex månaders förlängning efter att nödläget avslutat.

Däremot kvarstår förbudet för utlänningar som har en semesterbostad i Spanien men som inte är bosatta här att återvända.

Men den kände Marbellaadvokaten Ricardo Bocanegra som arbetar med frågor som rör utlänningar i Marbella har gjort myndigheterna uppmärksamma på problematiken att ägare till semesterbostäder vill återvända till Spanien men att det inte kan.

Förbudet ses som diskriminerande av en del som är förbjudna att åka till sin bostad som de äger.

Nyligen skickade Bocanegra ett brev till Hälsovårdsdepartementet där han föreslog en lösning med att utlänningar som vill återvända till sin semesterbostad på Costa del Sol skulle uppvisa ett medicinskt intyg om att de inte är smittade och fria från Covid-19.

Marbellaadvokaten har även begärt att denna regel skulle utvidgas till utlänningar som vill besöka landet som turister.
– Vi måste komma ihåg att turismen är en viktig del i industrin och skapar många jobb, förklarar Bocanegra i brevet som dagstidningen Diario SUR hänvisar till i torsdagen tidning.

Ricardo Bocanegra har fått ett svar från Rocío García Romero vid inrikesdepartementet att de mottagit brevet och att förslaget är noterat och skickat vidare.