Den går under namnet oäkta eller falsk karettsköldpadda och är en havssköldpadda som lever i vattnen utanför Solkusten. 60 ägg har placerats i sanden på Cabopinostranden i Marbella. Kläckningen beräknas ske i början på oktober och nu söker föreningen Asociación Pro-Dunas Marbella frivilliga som kan vakta äggen dygnet runt fram till dess. Under de första dagarna i oktober väntas kläckningen inträffa. Ett 60-tal oäkta karettsköldpaddor ska ta sig ur skalet och ner till havet.

Äggen kommer ursprungligen från en strand i Fuengirola. En tidig morgon i början på augusti var det en sköldpadda som la äggen i sanden på en strand i Los Boliches.

Här bedömdes utsikterna som dåliga då äggen riskeras föras ut till havs av tidvattnet.

Därför beslöt Miljödepartementet i Andalusien att flytta äggen till Cabopinostranden i Marbella, skriver Diario SUR på tisdagen.

Annons

Häckningsprocessen beskrivs som känslig och komplicerad. Därför har Marbella kommun i samarbete med föreningen Asociación Pro-Dunas sjösatt en kampanj för övervakning och kontroll av området.

Övervakningen genomförs dygnet runt från torsdag till 4 oktober. Om äggkläckningen försenas görs ett nytt schema från 5 oktober till 15 oktober.

Det gör att föreningen söker volontärer. Du som vill hjälpa till kan klicka på länken nedan. Beroende på antalet volontärer upprättas skift på minst tre timmar dag som natt med grupper om två till fyra personer.

Ett tält installeras på stranden för att göra övervakningen bekvämare och att de hygieniska och sanitära reglerna om covid-19 följs.

De som blir godkända får en individuell ackreditering som ska visas upp i samband med övervakningen.

Vid nattskift medföljer varma kläder, ficklampa, mat och dryck.

KLICKA HÄR