Vinskörden i Axarquia-området öster om Málaga är i full gång sedan en vecka tillbaka. Årets skörd beräknas bli halverad på grund av den höga värmen. Det är vid vinodlingar med ett tunt lager jord som inte kan hålla så mycket vatten som skörden har inletts.
Vissa vinstockar är nära 100 år gamla och upplever för närvarande en mycket allvarlig vattenstress som tar sig i uttryck att vinstockarna tappar sina blad. Den extrema värmen under juli månad har varit ogynnsam när det gäller mängden druvor.
Axarquía vinodlingar är på cirka 1.900 hektar och det är omkring 1.500 familjer som livnär sig på vinnäringen i området. Skörden av druvor ligger normalt på cirka 4.750 ton där 40 procent går till vinframställning och fem procent blir ätdruvor. Återstående 55 procent är av sämre kvalitet och där avgör efterfrågan om dessa druvor går till vinproduktion.
Produktionen av ätdruvor eller russin har lidit svår skada under den extrema värmen.