Det anrika vinhuset Marqués de Riscal fyller 150 år i slutet av oktober. Med anledning av jubileet hålls en auktion på 131 årgångar av Riscal Superlot – från 1862 till idag. Detta är förmodligen den största vertikala samling som någonsin släppts av ett enskilt vinhus.

Auktionen hålls på Frank Gehry-designade hotellet The Luxury Collection Hotel Marqués de Riscal i Rioja, Spanien. Alla intäkter går till välgörenhet. Det skriver Nigab i ett pressmeddelande.

För 150 år sedan började Vinhos de los Herederos del Marqués de Riscal, som det första vinhuset i Rioja, att göra vin på Bordeaux-vis. Sedan dess har vinhuset behållit sin innovativa och ledande ställning i vinodlarbranschen. Nu firar de sitt 150-års jubileum genom att i två etapper auktionera ut sina rariteter. Finalauktionen är organiserad av Christie’s auktionshus och går av stapeln den 24-26 oktober på The Luxury Collection’s Hotel Marqués de Riscal. I och med försäljningen av det unika vinpaketet, Riscal Superlot ser samlare världen över fram emot en ”once-in-a-lifetime-tillställning”.

Riscal Superlot består av 131 årgångar – från den allra första årgången från Marqués de Riscal 1862 till idag. En flaska från varje tillgänglig årgång kommer att auktioneras ut och levereras direkt från det historiska vinbiblioteket The Cathedral. The Cathedral, anno 1860, är förmodligen världens största vertikala vinsamling. Att delar av samlingen nu auktioneras ut betraktas som en unik händelse i vinhistorien. Inget annat vinhus i världen har en lika omfattande samling!

Annons

Den lycklige, men lite fattigare, köparen inbjuds att tillbringa en helg på både vinhuset och på Luxury Collection Hotel Marqués de Riscal. Dessutom finns möjligheten att få en exakt kopia av den prisbelönta originalmontern från utställningarna i Wien 1873 och i Bryssel 1910.

Alla intäkter från auktionen av Riscal Superlot går till Unicef för främjandet av stödprogram för förebyggande och behandling av malaria.

För den som vill ta del av festligheterna 24-26 oktober går det bra att boka rum på The Luxury Collection’s Hotel Marqués de Riscal. I samband med auktionen erbjuder hotellet ett specialpaket:

– Tre dagars gastronomisk njutning under ledning av Michelinkocken Francis Paniego. Maten avnjuts tillsammans med en rad enastående Riscal-viner.

– Vinexpertis föreläser om vinerna och regionen. Det finns också möjligheten att besöka vingårdarna och de historiska Riscal-källarna.

– Ett flertal föreläsningar om regional konst.

– Exklusiv galamiddag och välgörenhetsauktion av sällsynta Riscal-viner, inklusive Riscal Superlot.

– Unik Spa-behandling på hotellets eget Caudalie Vinothérapie Spa.

För mer information, priser och bokning besök Luxury Collection’s Hotel på internet; www.luxurycollection.com/events eller ring på telefon; +34 945 180 888.

Nigab representerar Marqués de Riscals sortiment på den svenska marknaden. Efterfrågan på deras viner har ökat och de är numera mycket populära i Sverige. Sortimentet består av Riscal Tempranillo 1860, Marqués de Riscal Reserva, Riscal Barón de Chirel, Riscal Rueda samt Riscal Sauvignon Blanc.