Det blev villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst för den 36-åriga kvinna från Helsingborg som greps i Sucina (bilden) i regionen Murcia i somras. Kvinnan blev internationellt efterlyst då hon tog sina två barn till Spanien och höll dem borta från pappan i fem månader. Kvinnan ska även betala drygt 50.000 kronor i skadestånd till barnen och pappan.

Svenska Magasinet berättade om kvinnan i april och redan då pekade uppgifter på att hon kunde befinna sig i Alicante-området på Costa Blanca. I somras greps kvinnan i det lilla samhället Sucina i grannregionen Murcia. Då hade de två små barnen varit skilda från sin pappa i fem månader.

Mamman i Helsingborg och pappan som är bosatt i Stockholm hade först gemensam vårdnad om barnen som är tre och sex år gamla. Den 19 februari tillerkändes fadern ensam vårdnad över barnen av Helsingborgs Tingsrätt vilket gjorde att hela ärendet hamnade i ett nytt läge som innebär att mamman aktivt förhindrade gemensam vårdnad.

Kvinnan häktades i sin frånvaro, misstänkt för grov egenmäktighet med barn. Därmed kunde hon efterlysas internationellt.

Annons

Tvåbarnsmamman har försvarat sig med att hon handlade i nöd och för barnens bästa. Invändningen underkänns av tingsrätten med motiveringen att kvinnan inte ens påstått att barnen skulle fara illa hos pappan skriver Helsingborgs Dagblad.

Hon döms nu för egenmäktighet med barn. Åklagaren ville se henne fälld för grovt brott. Tingsrätten framhåller allvaret i att mamman tagit barnen från sin invända miljö och berövat dem möjligheten att träffa sin pappa.

Å andra sidan var de under vistelsen i Spanien hela tiden tillsammans med sin mor och verkar inte ha tagit skada av det inträffade, heter det i domen. Därför rubriceras egenmäktigheten inte som grov.