Tusentals människor evakueras i norra Spanien efter att floden El Ebro fortsätter att stiga. Vattenståndet är i dagsläget sex meter över normalstånd vilket har gjort att omkring 2.600 invånare i byn Pina de Ebro troligtvis kommer att evakueras under måndagen. Det är den värsta översvämningen i området på 50 år som är resultatet efter en kombination av regnoväder och snösmältning.

Situationen är fortsatt kritisk runt Zaragoza stad där vattenståndet är sex meter över det normala. Så högt vattenstånd har det inte varit sedan den 2 januari 1961 skriver dagstidningen ABC. Många tillbringade natten på hustak.

Många djurfarmar ligger under vatten. Tusentals grisar har drunknat. Vattenmassorna hotar att helt ödelägga motorvägar i Aragonien som i dagsläget ligger under vatten skriver nyhetsbyrån EFE.

Invånarna i Zaragoza-området har under de senaste tio åren framfört klagomål mot att inte kanaler och dagvattensystem har rensats. En katastrof som området just nu upplever har många varnat för.

Annons

Enbart i regionen Navarra är det 20.000 hektar mark som ligger under vatten och minst lika stora ytor ligger under vatten i regionen Aragonien. Tusentals människor har evakuerats från olika samhällen som Boquiñeni och Pradilla.

Så gott som samtliga vattenreservoarer i området är fyllda till nära 100 procent.

Spaniens inrikesminister Jorge Fernández Díaz har under måndagen besökt området med helikopter. Han säger att situationen i Nordspanien prioriteras och de drabbade kan vänta sig ekonomiska bidrag och subventioner.