Boende i Spanien varnas för ett mejl som informerar om en falsk extra vaccindos mot Covid-19. 

Guardia Civil har varnat befolkningen i Spanien om ett onlinebedrägeri som uppmanar folk att ladda ner en fil. Filen påstås vara kopplad till en extra vaccindos mot Covid-19 men är istället skadlig och innehåller virus. 

I ämnesraden till mejlet står det: ”Vi har ett brådskande meddelande om en extra vaccindos!” (de exakta orden kan variera något). Det uppmanar folk att ladda ner en fil som ger bedragarna tillgång till offrens personliga uppgifter, framförallt bankdetaljer. 

I mejlet står det att mottagaren har blivit utvald för en extra dos av vaccinet mot Covid-19. I mejlet finns länkar för att ladda ned både ett kort med detaljer för vaccineringen och en bifogad fil där man påstås kunna välja vilken typ av vaccin man vill ha. Båda laddar istället ner en .zip-fil som innehåller skadlig programvara, så kallad malware. 

Annons

I mejlet finns hälsoministeriets officiella logga och texten innehåller betydligt färre språkfel än vad som är vanligt i dessa fall. De kan dock kännas igen på ett par faktorer. Domännamnet är inte detsamma som hälsoministeriets. Mottagaren namnges inte i mejlet, istället tilltalas man med sin mejladress. Det finns även ett par språkfel i texten men inga stavfel, som ofta förekommer i denna typ av mejl. 

Om man får ett sådant här meddelande ska man radera det. Om man redan har öppnat det och klickat på länken uppmanas man att göra en sökning i datorn med ett antivirusprogram.