Efter terrordådet i Bryssel där den 45-årige Abdesalem Lassoued dödade två svenskar uppmanas utlandssvenskar att iaktta ökad försiktighet samt att hörsamma lokala myndigheters råd.

Enligt svenska Utrikesdepartementet är hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands sedan tidigare förhöjd.

Sveriges ambassad i Madrid skriver på sin webbplats att det inte finns någon indikation på att det skulle föreligga någon specifik förhöjd hotbild mot Sverige eller svenska intressen i Spanien.

Svenska UD uppmanar svenskar utomlands att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Hämnd

Abdesalem Lassoued

Annons

Det var i måndags som Abdesalem Lassoued från Tunisien sköt två svenskar till döds, och en tredje person skadades, 1,5 timmar före avspark i EM-kvalmatchen mellan Belgien–Sverige. Lassoued ska tidigare har varit i Sverige och har senare funnits på belgiska polisens radar, svurit sig trogen IS, och gått under jord efter att ha nekats asyl.

Innan gärningspersonen avlossade skotten skrek han ”Allahu akbar”, Gud är störst. I en film publicerad på sociala nätverk säger mannen att skottlossningen var en hämnd och att han hade dödat ”tre otrogna”. I samma film förklarar han att ”det blir Gud” som dömer honom.

Dagstidningen ”Le Soir” skriver vidare att mannen tillägger:

”Vi lever för vår religion och vi dör för vår religion, tack och lov. Din bror Abdesalam har hämnats muslimerna, jag har precis dödat tre svenskar”.

Motiv

Jakten på 45-årige Abdesalem Lassoued tog slut på ett kafé i Schaerbeek tidigt på tisdagsmorgonen där han sköts till döds av belgisk polis.

En belgisk åklagare bekräftar att påståenden har gjorts på sociala nätverk och att mannen ska ha inspirerats av Islamiska staten. Offrens svenska nationalitet har också nämnts som ett troligt motiv till dådet, säger åklagaren.

Det bekräftades också vid en pressträff med statsminister Ulf Kristersson (M) på Rosenbad.

– Den misstänkte terroristen har tidvis vistas i Sverige, sa Kristersson och hänvisade till ett samtal med den belgiska premiärministern Alexander De Croo.

– Allt talar för att detta är en terrorattack riktad mot Sverige och svenska medborgare, bara för att de är svenskar.

Ökad säkerhet

Som Svenska Magasinet rapporterade den 17 augusti har säkerheten vid svenska beskickningar i Spanien ökar. Bland annat har säkerhetskameror installerats vid ambassaden och honorärkonsulat som det i Málaga.

Läs mer: Spanien just nu – ökad säkerhet vid svenska beskickningar

I en mejl till tidningen skrev Utrikesdepartementet den gången att den svenska ”regeringen under de senaste veckorna vidtagit åtgärder för att stärka säkerheten vid våra beskickningar”.

Sedan augusti ligger Sverige och Spanien på samma terrorhotnivå. Spanien har legat på nivå 4 på NAA (Nivel de Alerta Antiterrorista) sedan juni 2015 efter attackerna i Frankrike, Tunisien, Kuwait och Somalia. I augusti höjde Sverige också till nivå 4.

Fotboll i Málaga

Spanien t f inrikesminister Fernando Grande-Marlaska meddelade på tisdagen att Spanien fortsatt ligger på nivå 4 men att säkerheten och beredskapen höjs vid vissa platser som känslig infrastruktur och vid större evenemang.

Den 5 december är det damfotboll mellan Spanien och Sverige i Nations League i Málaga. Räkna med höjd beredskap till den matchen.

Redan till onsdagens basketmatch i Euroliga mellan Valencia och Maccabi Tel Aviv är 700 militärer och poliser på plats.

Läs mer: Myndigheterna utreder händelsen i Algeciras som terroristbrott