Det går under namnet ”hawala”, har sitt ursprung i sharialagarna och finns nämnt redan på 700-talet. Det är ett informellt valutaväxelkontor byggt på ett brett nätverk av växelkontor. Det misstänks vara ett nätverk som jihadister använder sig av för att finansiera terrorhandlingar.

Spanska skatteverket Agencia Tributaria har tidigare haft sina misstankar mot de ”locutorios” eller telefonkiosker modell större som finns i Spanien. Nu varnar amerikanska myndigheter i Washington för att ”locutorios” ingår i nätverket ”hawala”.

USA riktar kritik mot Spanien för att man underlåtit att kontrollera nätverk ”Hawala” som i regel drivs av muslimska invandrare. ”Hawala” är uppbyggt på ett system med lån eller överföring av pengar med kommission på två procent utan att man behöver uppge varifrån pengarna kommer. Hela idén underlättar för penningtvätt och anses vara en finansiering för den globala jihad-rörelsen.

Enligt spanska medier mottog spanska myndigheter i mars information där Washington hävdar att ”Hawala” har blivit ett ”betydande gap” i den nationella säkerheten.

Annons

Därefter har det gått ut varningar om att vara uppmärksamma på ”locutorios”, telefonbutiker och mindre närbutiker som erbjuder överföringstjänster att dessa kan vara ryggraden i en verksamhet som finansierar terrorism.

Enligt spanska myndigheter finns det mellan 200 till 300 verksamheter som fungerar som ”hawaladars” och som används av 150.000 invandrare.

På ett växlingskontor kan totalt 100.000 euro omsättas under en dag medan den årliga volymen på ett nätverk kan ligga på 300 miljoner euro, helt ogenomskinligt för spanska skattemyndigheter och säkerhetsstyrkor skriver Diario SUR.

På Wikipedia kan man läsa följande:
”Den grundläggande varianten av Hawalasystemet går till så att pengar förs över via nätverket av hawalaväxlare eller hawaladars. En kund går till en hawalaväxlare i en stad och ger växlaren en summa pengar som ska föras över till mottagaren, vanligtvis i en utländsk stad. Hawalaväxlaren ringer till en annan hawalaväxlare i mottagarens stad och ger instruktioner över hur mycket pengar som denne ska ge till mottagaren. Vanligtvis sker ett avdrag för tjänsten, så kallad kommission, och samtidigt utlovas att skulden regleras vid ett senare datum”.

”Hawala har blivit olagligt i vissa delstater i USA och i en del andra länder”