Årets skörd av gurkor i Málaga och Almeria har börjat på värsta tänkbara sätt. Efter livsmedelsvarningen i Tyskland för gurkor från Spanien har så gott som hela exporten av spanska gurkor och andra grönsaker stannat upp.

Myndigheterna i Hamburg har utfärdat en varning efter Ehec-utbrottet i norra Tyskland som omfattar minst 274 svårt sjuka personer och är det största någonsin, enligt europeiska smittskyddsmyndigheter. Tio personer har dött och invånarna uppmanas att inte äta gurka, sallad och tomater råa. Ännu vet man inte med säkerhet var smittan kommer ifrån, rapporterar media.

Även i Sverige har flera människor insjuknat. På söndagseftermiddagen fanns 36 bekräftade fall som smittats i Tyskland och tretton av dem har fått allvarliga komplikationer som njur- och blodkroppspåverkan.

Tyska myndigheter var snabba att ge odlare i södra Spanien skulden för Ehec-utbrottet som kommer från ekologisk gurka producerad i Almeria av företaget Hortofrutícola Costa de Almería och Málagaföretaget Frunet med 15 år i branschen.

Annons

Men enligt Europakommissionen ska smittan ha uppstått utanför Spanien.
”Gurkorna kan ha blivit angripna under transporten eller vid distributionen ut till affärerna”, enligt Fréderic Vincent talesman för hälso- och konsumentfrågor i EU.

För företaget Frunet i Axárquia, öster om Málaga, har utbrottet i Tyskland inneburet att tusentals kilo gurka har blivit osålda. Frunet har 70 ton grönsaker stående där beställningar har blivit annullerade.

Totalt har 36 svenskar smittats av ehec – 6 fall har tillkommit sedan i fredags kväll, uppger Smittskyddsinstitutet. Samtliga tros ha fått sjukdomen i Tyskland. Inget talar för att smittan sprids inom Sverige.

Tretton svenskar utreds för den allvarliga komplikationen HUS. Flera får intensivvård och dialys. Smittskyddsinstitutet uppmanar fortfarande svenskar som vistas i norra Tyskland att inte äta rå gurka, rå sallad eller råa tomat.