Antalet migranter som på illegal väg tar sig in i Spanien fortsätter att öka 2019. Enligt siffror från den FN-ledda internationella organisationen för migration (IOM) så var det 4.031 personer som tog sig in i EU via Spanien under årets första månad. Det är hela 64,4 procent av det totala antalet på 6.250 migranter som på olaglig väg korsade gränsen till EU vid Medelhavet inräknat de spanska enklaverna Ceuta och Melilla i Nordafrika.

Det betyder att nära två av tre migranter tar den ”spanska vägen” skriver dagstidningen ABC som hänvisar till IOM. Endast 202 personer tog vägen via Italien under januari 2019. Den siffran kan jämföras med januari fjol som var hela 4.182 personer.

2.182 illegala migranter tog sig över gränsen till Spanien i januari 2018.

Mot bakgrund av att migrationsströmmen ökar har Spaniens regeringschef Pedro Sánchez de senaste månaderna aktivt ansökt om europeisk hjälp och stöd. Det gäller bland annat att nå överenskommelser med regeringen i Rabat, Marocko, om att motverka den olagliga invandringen.

Annons

Hittills har maffialiknande organisationer som ägnar sig åt människosmuggling kunnat fortsätta att verka.

Under fjolåret 2018 var det uppskattningsvis 89.000 som tog sig från Marocko till Spanien illegal väg över havet. Sjöräddningen i Algeciras, Motril, Málaga och Almería har varit full upptagna med att lokalisera flyktingströmmen som alltså fortsätter i oförminskad styrka 2019.