För femte dagen i rad rasar naturbranden i Almonaster la Real (Huelva) som nu har utvecklat sig till sommarens mest omfattande brand i Spanien. Totalt har nära 12.000 hektar brandhärjats och 3.150 personer fått evakueras från sina bostäder. Under måndagen kom det rapporter om att branden hade börjat att stabiliseras. Branden fortsätter okontrollerat i sydlig riktning på grund av de byiga och friska vindar som är i området i provinsen Huelva i sydvästra delen av Spanien. Över 500 brandmän, tiotal brandbilar och 24 brandflyg medverkar i släckningsarbetet. Bland annat medverkar brandflyg från Málaga i släckningsarbetet (se film här).

Enligt uppskattningar från brandbekämpningsmyndigheten Infoca hade nära 12.000 hektar mark eldhärjats på måndagen. Som en säkerhetsåtgärd har omkring 3.150 personer evakuerats från sina hem i bergsområdet sierra de Huelva.

Jämfört med igår söndag anses läget vara något bättre idag måndag och branden har stabiliserats. Men de friska vindarna bedöms fortsatt som svåra och påverkar eldens riktning och hastighet.

Regionalregeringen Junta de Andalucías president Juanma Moreno besökte under söndagen området. Han berömde den fullständiga samordningen och insatsen mellan de olika myndigheterna som har varit nyckeln till att undvika ytterligare skador.

Annons

Moreno beskriver situationen som en ”mardröm som vi hoppas slutar så fort som möjligt. Vårt mål är att minimera påverkan på miljö och undvika förluster av bostäder, byggnader och framför allt mänskliga liv”.

Vid en radiointervju i Canal SUR på måndagen säger Juanma Moreno att Guardia Civils enhet Seprona utreder branden för att se om den har orsakats avsiktligt.

”I 80 procent av tillfällena med bränder orsakas dessa avsiktligt eller att inte folk är tillräckligt försiktiga”.

Följ utvecklingen av branden på Twitter via hashtag #IFAlmonasterlaReal

(Foto: Twitter @EjercitoAire)