Turistmomsen är för hög och måste sänkas. Det sa Spaniens skatteminister Cristóbal Montoro vid sitt besök i Málaga under gårdagen. Han medgav att turistmomsen är en nyckelfaktor som intresserar en övervägande del av näringslivet i provinsen Málaga med tanke på turistströmmen.

Turistmomsen ligger i nuläget på tio procent och en spanske skatteministern flaggade för en sänkning av momsen. Centralregeringen höjde turistmomsen 2012 från åtta till tio procent trots vallöftet om sänkt turistmoms till fyra procent.

Den nuvarande momssatsen är ett handikapp för Spanien i allmänhet och turistmål som Costa del Sol i synnerhet när de konkurrerar med Turkiet, Tunisien och Grekland som har lägre moms.

”Nu är det nog med höjd moms och höjda skatter. Vi har jobbat hårt för att återställa förtroendet för Spaniens vid de internationella ekonomiska instituten” sa Cristóbal Montoro som i stället talade om en sänkning av skattetrycket som kommer att gynna människor och företag.

Annons

Cristóbal Montoro medverkade vid ett frukostmöte tillsammans med Juanma Moreno Bonilla, partiledare för Partido Popular i Andalusien.