Trettondagsafton och trettondagen är de viktigaste juldagarna för de flesta spanjorer och då speciellt för barnen, det är då det är parader och julklappsutdelning.

Helgen handlar mycket om de tre vise männen, eller de magiska kungarna som på spanska kallas Los Reyes Magos. Alla spanska barn vet att de heter Melchor, Caspar och Baltasar och de vet dessutom hur de ser ut och att de egentligen red på kameler. Av Jonny Erixon

Trettondagsafton, 5 januari.

Detta är ingen allmän helgdag i Spanien, men på kvällen tar firandet vid. Då är det stora parader i städerna dessa kallas Cabalgata de Reyes Magos, de 3 vise männen färdas då genom städerna och det slängs ut enorma mängder godis till alla som kantar gatorna (ibland även leksaker). Det är inga små parader, i en relativt liten stad som Fuengirola är det i år 25 karosser och det slängs ut många ton karameller. Här anländer kungarna i helikopter till Elolastadion kl.16:00 och paraden börjar 17:00 på Calle Mallorca.

Tiderna när paraderna börjar varierar men starten brukar vara mellan 16 – 19 i de flesta städerna. Den största är i Madrid den har mer än 2.000 deltagare och börjar 18:30, den sänds dessutom alltid direkt i spansk TV. Det bästa är att kontrollera med turistkontoret i respektive stad för tider och färdväg. Ett tips är att ha med plastpåsar att plocka karameller i, många har också ett paraply som de vänder upp och ned för att lättare kunna fånga godiset.

Efter paraderna så firas det och barnen förväntas göra rent sina skor som de senare ställer ut på antingen trappen eller ännu hellre på fönsterblecket. Under natten kommer så de tre kungarna och lämnar presenter där skorna är. Många barn har redan tidigare skrivit önskelistor till kungarna. Precis som vi ställer ut lite godsaker till tomten ställer spanjorerna ut likör, julgodis och andra godsaker till de tre vise männen och deras kameler.

Trettondagen, 6 januari.

El día de los Reyes Magos som är det spanska namnet är allmän helgdag i hela den katolska världen och även i de flesta andra kristna länder. På morgonen får äntligen barnen sina efterlängtade julklappar och dagen är sedan en stor familjedag. Det är en tradition att de tre vise männen rider runt i olika städer i Spanien hela dagen och delar ut gåvor till barn som ligger på sjukhus. En annan tradition är bakverket Roscón de Reyes, det är den traditionella frukosten denna dagen (men den äts ibland även på kvällen före).

En annan sak som händer denna dagen är dragningen i lotteriet el Niño. Namnet El Niño (barnet) syftar givetvis på Jesusbarnet. Man kan väl säga som så att julen i Spanien inleds den 22 december med världens största lotteri El Gordo och sen avslutas julen med det betydligt mindre lotteriet el Niño. Påföljande dag, den 7 januari är julen slut i Spanien och då börjar istället den stora vinterrean.

Någon tjugondedag Knut finns inte i Spanien, den firas bara i Sverige, Finland och delar av Norge. Men svenska föreningar och svenska kyrkor brukar ofta ha tillställningar den dagen.

Relaterade artiklar:

Spanska jultraditioner.
Nyårsfirande i Spanien.

Bildtext: De två bilderna från paraden är båda från Fuengirola, foto Erixon Consulting. Bakverket är en typisk Roscón de Reyes.