Inte helt oväntat kommer det kritik från vänsterhåll mot den spanske monarken för att hans privata resa till Botswana. Generalsekreteraren för det socialtiska partiet Partido Socialista de Madrid (PSM), Tomás Gómez, anser att det är dags att kungen väljer mellan sitt offentliga ansvar och abdikation.

”Det är dags att den kungliga familjen tar upp i detta med statschefen som måste välja mellan sina skyldigheter och sitt offentliga ansvar och avsäga sig det om han i stället vill njuta av ett annat liv”, säger Gómez.

Från socialdemokratiska PSOE vill ingen kommentera händelsen. Vice generalsekreteraren Elena Valenciano säger bara att privata ärenden över vad kungen gör eller inte gör kommenteras inte.

I lördags var det den 14 april, det vill säga årsdagen när den Andra Republiken återupprättades i Spanien 1931. Vänsterpartier hade samlats på några platser i Spanien och hundratalet människor hyllade republiken och utropade önskan om den Tredje republiken.

Annons

Vänsterkoalitionen Amaiur i San Sebastián hade till och med halat den spanska flaggan och i stället hissat den republikanska flaggan på stadens kommunhus. I andra spanska städer samlades mellan 20 till 30 personer för att minnas den republikanska årsdagen. Även den sovjetiska flaggan med hammaren och skäran syntes på flera håll. I Ungern och Polen är denna symbol förbjuden att använda, men inte i Spanien.

På Ateneo i Málaga hölls även en minnesstund för Juan Negrín López som var president under en period under den andra republiken. Negrín är känd för att ha varit Stalin-trogen och hade nära band med den tidens Sovjetunionen.