Ett trettiotal tidigare ministrar från Partido Popular, PSOE och UCD och som ingår i stiftelsen Fundación España Constitucional vill se ett samarbete och en större koalition som kan skapa politisk stabilitet i Spanien.

Stiftelsen skapades 2013 av den tidigare socialistiska ministern José Bono och av Eduardo Zaplana, en tidigare minister från Partido Popular. Bono och Zaplana menar att det skapar onödig oro då en ny regering inte är utsedd. Med tanke på situationen i Katalonien beskrivs situationen som ”extremt allvarlig”.

Ett manifest undertecknades den 25 januari av stiftelsen under överinseende av socialisten Cristina Garmendia och tidigare ministrar som Pío Cabanillas och Rodolfo Martín Villa.

Resultatet av det katalanska valet innebär en ny situation för Spanien då den katalanska regionalregeringen vill uppnå självständighet inom 18 månader. Situationen är mycket allvarlig och det gäller för Spanien att få till en handlingskraftig centralregering så fort som möjligt menar stiftelsen i ett uttalande.

Annons

Kung Felipe VI har träffat partiledarna vid två tillfällen för att medla. Läget beskrivs som hopplöst, ”ett omöjligt pussel”, varför det i dagsläget pekar mot nyval. Enligt färska opinionsundersökningar kommer ett nyval att ge ett liknande resultat. En svag uppgång för Partido Popular kan skönjas i undersökningar.