Dagstidningen La Opinión de Málaga har i flera artiklar den senaste tiden avslöjat att taxianställda erbjuder kommissioner till hotellanställda i receptioner. ”Om du ringer mig får du en och en halv euro” lockar taxichaufförer med.

En hotellgäst ber receptionisten om en taxi. Receptionisten ringer då taxichauffören som betalar en kommission till den hotellanställde.

Enligt lokalpolisen rör det sig om ett olagligt beteende med betydande summor pengar i omlopp. Det innebär även att den fria konkurrensen hämmas och att vissa taxibolag bygger upp en monopolsituation.

Det finns uppgifter som säger att receptionister på hotell har fått fem euro i samband med körningar till flygplatsen eller 20 euro när det gäller taxiresor till andra kommuner.

Annons

På en vecka kan det röra sig om tusen euro som en taxichaufför lämnar i kommission till en hotellreception under vissa perioder som påsk, ferian i augusti eller helgdagar.

Det finns ett stort motstånd bland taxichaufförerna till kommissionerna. Efter att La Opinión tog upp ämnet har två taxiåkare samlat in 756 namnunderskrifter från kolleger, de flesta från Taxi Unión, som anser att kommissionerna bör upphöra.