Ave-, Cercanías, och Media Distancia-tågen kommer att operera på mellan 50 och 75 procent av sin normala frekvens.  

Imorgon strejkar anställda på Renfe och Adif vilket kommer att påverka flera resor runt om i landet. Åtgärden har utropats av CCOO-facket och kommer att vara i 23 timmar. Det sker i protest mot vad man kallar en blockad mot kollektivavtalet från regeringens sida. Mer exakt vänder man sig mot att finansdepartementet har gett tillstånd att plocka bort vissa inträdesvillkor för nyanställda hos Renfe och att transportdepartementet har tagit bort 35-timmars arbetsvecka på Adif. Både dessa punkter var, enligt CCOO, redan överenskomna mellan facket och företagen. 

Pendeltåg

Inom ramen för strejkrätten måste arbetarna följa ett minimikrav på nödvändiga tjänster för att säkerställa resenärernas rörlighet samt – i mindre utsträckning – transport av varor. 

Detta betyder att pendeltågen (Cercanías) kommer att operera på 75 procent av sin normala nivå under rusningstid, dvs mellan 06.00 och 09.00, 13.30 – 15.30 och 18.30 – 20.30. Resten av dagen kommer tågen att gå med 50 procent av sin normala frekvens. 

Annons

Även om tågen kommer att gå är antalet passagerare på pendeltåget mellan Fuengirola och Málaga redan mycket hög. Detta innebär att tågen som går under rusningstid högst sannolikt inte kommer att kunna ta emot alla som vill åka med dem.  

Andra tåg

När det gäller medeldistanståg (Media Distancia) och Avant (Sevilla, Granada, Cordoba) kommer de att gå med 65 procent av den normala frekvensen. På långväga AVE-tåg (som förbinder Málaga med Madrid och Barcelona) gäller 73 procent av driften. 

Tåg i regi av den privata aktören Iryos påverkas inte av strejken.  

Hur vet jag om mitt tåg är inställt?

Man kan kolla på Renfes hemsida för att se vilka avgångar som påverkas av strejken. På tidtabellen syns en varningssymbol på de tåg som inte kommer att gå.

För de som redan har bokat biljett har Renfe bokat om resan till en annan avgång som är närmast den ursprungliga tiden och informerat resenärerna via mejl. 

Dessutom erbjuder Renfe möjlighet att boka av resan eller ändra den till ett annat datum utan kostnad. Dessa ändringar kan göras hos alla återförsäljare av biljetter.