Han reste till Solkusten för en veckas cykelsemester. Bara efter en dag blev den 41-årige svenske cyklisten påkörd bakifrån av en bil som kom i hög hastighet på kustvägen i Benalmádena Costa. Av Ola Josefsson

– Läkarna i Málaga sa att jag hade änglavakt och att det hade kunnat gå mycket värre. Jag hade inget brutet ben, läkarna trodde själva inte på det och gjorde tre helkroppsröntgen för att vara säkra, säger Stefan till Svenska Magasinet.

Han hade anlänt till Solkusten lördagen den 11 februari med fru och tre barn för en vecka i solen. Men det blev inte som han hade tänkt sig.

Den nya cykeln han hade köpt och tagit med till Fuengirola och Solkusten fick bytas ut mot rullstol efter att cykelentusiasten hade blivit påkörd av en bilist.
– Jag hade tagit med en ny cykel i flyget för att träna och uppleva omgivningarna från cykelsadeln men jag kom knappt 15 km, berättar Stefan för Svenska Magasinet på telefon från Sverige dit han och familjen återvände i lördags.

Annons

Berätta om olycksdagen?
– Det var tidigt söndag morgon och jag skulle ta min första cykeltur från Fuengirola till Málaga och hem igen. Det enda jag kommer ihåg från olyckan var något skarpt billjus bakom mig. Jag hade bra belysning bak på min cykel, bakljuset syns upp till två kilometer i dagsljus. Så kom en bil, en blåmetallig Nissan Note, i hög hastighet och så minns jag inget mer.

Stefan blev påkörd bakifrån och flög rakt upp i luften medan cykeln fastnade i bilens stänkskärm som lossnade. Han minns inget från kollisionen.
– När jag vaknade upp hade två personer och vittnen till händelsen kommit fram för att hjälpa mig. En av dem stannade kvar medan den andra försökte åka efter smitaren, men utan att få tag på honom.

Den 41-årige svensken fördes till Clinico-sjukhuset i Málaga. Här röntgades han tre gånger för att läkarna skulle vara säkra på att han inte hade ådragit sig något benbrott. Senare på kvällen blev han utskriven och kunde återvända till familjen som väntade i föräldrarnas bostad i Fuengirola.

I torsdags var han hos polisen i Torremolinos för att lämna en redogörelse och träffa en läkare som skulle granska hans skador. På fredagen var han tillbaka hos polisen för att träffa en domare. Här fanns också den bilist som körde på Stefan, en fransk medborgare i 20-årsåldern ursprungligen från Nordafrika.
– Jag såg honom men jag träffade inte honom. Han undvek mig med blicken.

Enligt uppgifter till Svenska Magasinet ska bilisten tidigare vara ostraffad. Han blev fri efter att ha betalat borgen på 1.600 euro samt indraget körkort i ett år.

Stefans nyinköpta cykel blev skrot och har blivit demolerad.
– Just nu håller jag på att kontakta försäkringsbolag, det ska väl lösa sig på något vis, säger Stefan som sakta börjar komma på fötter igen.

Stefan som i verkligheten heter något annat är mycket cykelintresserad och driver en ”Trek Concept Store” i Göteborgstrakten.

Mannen som körde bilen smet från olycksplatsen men överlämnade sig själv till polis tillsammans med en advokat. Enligt uppgifter i Diario SUR riskerar han att dömas till fängelse för personskador och att ha underlåtit att hjälpa en skadad person.

Döms mannen riskerar han fängelse mellan sex till 18 månader.

Är det färdigcyklat på Solkusten för din del?
– Nej. Jag har varit på kusten många gånger. Det skulle bli första gången med cykel. Jag kommer tillbaka till kusten för att cykla.

Bildtext: En nyinköpt cykel blev till skrot efter att den svenske cyklisten blev påkörd bakifrån på kustvägen i Benalmádena Costa (Foto: Privat)

Efterlyst för smitningsolycka med svensk cyklist överlämnat sig till polis