Det exklusiva segmentet lyxbostäder spelar i en egen division. Det är inte i huvudsak äldre och pensionärer som finns bland köparna. I stället är det yngre, yrkesverksamma mitt i karriären med familj, bra ekonomi som letar efter en behaglig plats där affärsverksamheten kan fortsätta.
Köparen av lyxbostäder i Marbella vill ha ett ”idealiskt paradis” där denne vill tillbringa fritiden med sin familj, kunna se sina barn växa upp och samtidigt kunna arbeta. Det skriver Diario SUR som frågat flera mäklare i Marbellaområdet.

– Köparen är mellan 35 och 40 år, kommer från affärsvärlden och har en hög köpkraft. Och är väldigt tydlig med vad han eller hon vill och väntar inte till i morgon, säger en av mäklarna, Kristina Szekely, till tidningen.

Det gör att köparen numera skiljer sig jämfört med tidigare generationer.

– Dagens köpare är inte som föräldrarna som köpte för att resa på semester eller att ha bostaden för pensioneringen. Nu vill man ha bostaden på en gång, leva och arbeta här och samtidigt kunna njuta av klimatet.

– Köparen är inte på jakt efter en andra bostad utan snarare en fast bostad som tillåter familjen bo med sommar tolv månader om året, säger Christofer Clover vid Panorama.

Ny teknik, digitala möten och videosamtal har förändrat allt och gjort det lättare att arbeta hemifrån.

Köparen har höga kvalitetskrav och vill ha avskildhet vilket då kräver större hus, rymliga rum, stora trädgårdsytor, pool och rekreationsområden.

Bland de utländska köparna är Storbritannien störst med 19 procent av den totala försäljningen av lyxbostäder i Marbella och angränsande kommuner som Estepona och Benahavís. Därefter följer svenskar, 13 procent, och belgare med 9 procent.

Läs mer: Grönt ljus till bygget av nya lyxbostäder i Marbella