Spansk nationalpolis har gripit åtta personer i Madrid och Valencia som är misstänkta för grovt bedrägeri i samband med så kallade Nigeriabrev, ”cartas nigerianas”. Enligt den spanska dagstidningen La Informacion handlar det om ett omfattande bedrägeri på 1,8 miljoner euro där offren kommer från Sverige, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Slovakien, Rumänien och Kina.

Genom massutskick av elektroniska brev på nätet har mottagarna blivit lovade ett stort arv. Enda kravet var att mottagarna av e-posten skänkte pengar till arvtagaren för att denne skulle kunna täcka kostnader i samband med att få loss arvet rapporterar nyhetsbyrån Europa Press.

En utredning inleddes i augusti ifjol. Samtliga gripna kommer från Nigeria och Liberia. Massutskicken av e-post har skett från Valencia och från Fuenlabrada och Aranjuez utanför Madrid.

De gripna har organiserat möten i Madrid och Valencia med sina offer för att underteckna dokument. Vid dessa möten har gärningsmännen för att vinna förtroende visat upp säckar med amerikanska dollar. Det översta lagret var äkta sedlar medan resten var förfalskade.

Annons

Totalt har åtta personer gripits, fem i Fuenlabrada (Madrid), en person i Aranjuez (Madrid) och ytterligare två i Valencia. Samtliga är misstänkta för grovt bedrägeri. Totalt rör det sig om 1.882.500 euro som ligan har kommit över.