För dig som bor och jobbar i Spanien och som har semester i Sverige har det blivit billigare. Men motsatt så har det blivit betydligt dyrare. Och säkert är det en och annan mäklare på Costa del Sol som går och undrar hur fastighetsmarknaden och försäljningen till svenskar kommer att utvecklas under hösten 2019. En indikation på det kommer vi att se vid fastighetsmässorna Köpa Hus Utomlands i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Skräpvaluta. Skvalpvaluta. Smaka på de orden. Som svensk med kronor på fickan eller pensionär i Spanien är det ingen rolig utveckling. Uttrycken har börjat dyka upp i sommar och då menas den svenska valutan i kronor.

I slutet på juli kom rapporter om hur den svenska kronan enligt OECD är den valuta som tappat näst mest mot dollarn under året. Endast den turkiska liran har fallit mer.

Även gentemot euron har kronan försvagats vilket påverkar svenska turister i Spanien. I månadsskiftet juli/augusti kostade en euro cirka 10,6 svenska kronor. I juni 2014 låg priset på runt 9 kronor och jämfört med för sju år sedan, i augusti 2012, handlades euron för 8,24 SEK.

Annons

Vi får gå tillbaka tio år för att från svenska ögon se ett liknande skräckscenarium som just nu. 2009 låg eurokursen på 11,78 SEK.

Den svaga kronan drabbar även svenska företag och konsumenter samt svenskar som bor i utlandet men som får till exempel studiemedel eller pension utbetald i svenska kronor.

Den svaga kronan gör svenskarna fattigare och det har blivit dyrare att semestra i euroländer som exempelvis Spanien. Den svenska kronan som skvalpar och debatten om flygskam har fått många svenskar att semestra i Sverige. Hemestra eller svemestra, det vill säga att man väljer att semestra hemma/Sverige har blivit sommarens uttryck.

Med en svag svensk krona och debatten om flygskam har Sverige lyckats få invånare att stanna inom landets gränser.

Men den svaga svenska kronan som nu betraktas som en skräpvaluta gör också att de svenska företagens lönsamhet minskar samtidigt som vanliga importvaror ökar. Värt att tänka på är att nästan hälften av Sveriges livsmedel importeras, framförallt kött, frukt och grönsaker som blivit dyrare för svenskar.

Att kronan har försvagats mest av alla länder i OECD sedan årsskiftet har fått industrin och ekonomer att reagera, skriver Dagens Industri.
– Om vi fortsätter att bedriva den här valutapolitiken riskerar vi att rea ut svenska tillgångar, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, till Di.
Han menar att det verkar som att Riksbanken vill att kronan ska vara låg, men höjer varningsflaggan. Sverige riskerar att få dåligt rykte internationellt.

– En svag krona kan till viss del vara bra för ett nettoexportland som Sverige, men som det ser ut nu är kronan 10-15 procent för svag. Vid någon tidpunkt framöver kommer kronan att återgå i styrka och då blir det ett bryskt uppvaknande när man tappar ännu mer i konkurrenskraft, säger han till tidningen.

Att den svenska kronan är svag är inget nytt, det är snarare det nya normala, som Jan von Gerich, chefanalytiker på Nordea, nyligen kommenterade.

Sedan 90-talet är det marknaden som bestämmer värdet på den svenska kronan efter att Sverige slutade tillämpa fast kronkurs. Svag krona är ett resultat av att omvärlden betraktar den svenska ekonomin som instabil. Lägg till svag bostadsmarknad och svag tillväxt samtidigt som lönerna stigit mer än produktiviteten.

Hur mycket den svaga svenska kronan kommer att påverka fastighetsmarknaden på Costa del Sol och övriga Spanien under kommande höst, vinter och vår återstår att se.