Svenska elever kommer att praktisera vid företag i Fuengirola tack vare ett samarbetsavtal mellan Fuengirola kommun och Baggiums praktiska gymnasium i Göteborg.

Ungdomsprojektet med namnet ENUY innebär att analysera och dela erfarenheter som förbättrar möjligheten för ungdomar mellan 16 och 24 år att hitta arbete och integreras socialt.

Vid mötet i dag i Fuengirolas kommunhus beslutades det om att 15 svenska skolungdomar från Baggiums praktiska gymnasium i Göteborg kommer att lägga sin praktik hos företag i Fuengirola. Det handlar om elever som utbildas inom VVS, murare och plattläggare som kommer att praktisera i Fuengirola under tre veckor i april.

Föreståndaren för Baggiums praktiska gymnasium, Claes Nilsson säger i ett pressmeddelande från Fuengirola kommun att företaget grundades 1999 för att bedriva yrkesutbildning för ungdomar. För närvarande har man över 50 skolor i Sverige med cirka 6.000 studenter och 650 anställda.

Annons

Enligt Claes Nilsson får nästan samtliga elever arbete:
”I många fall har eleverna inte hunnit gå färdigt sin utbildning förrän de kallas till arbete”.

I Spanien är ungdomsarbetslösheten ett stort problem. 2009 hade Spanien mer än 700.000 ungdomar under 34 år som varken studerar eller arbetar. De kallas för ”Generation Ni-NI”.

Spanien har en ungdomsarbetslöshet på 40,9 procent vilket är det dubbla jämfört med det europeiska genomsnittet.

Bildtext: Här är det Fuengirolas Carmen Díaz som skakar hand med Claes Nilsson från Baggiums praktiska gymnasium efter att samarbetsavtalet var i hamn