Svenskar som köper bostad på spanska solkusten kan snart slippa reavinstskatt på bostadsförsäljningen i Sverige. Än gäller dock de svenska reglerna – men den som tar strid mot Skatteverket kan spara hundratusentals kronor. Det skriver Dagens Industri.
Det kan snart bli möjligt för svenskar som säljer sin bostad att få uppskov på reavinstskatt när de investerar i en bostad i Spanien, Frankrike, Italien eller något annat EU-land. Hittills har sådana uppskov bara beviljats vid husaffärer inom landets gränser, men pilotfall inom EU pekar på att Sverige kan tvingas ändra reglerna.
Än så länge gäller dock de gamla reglerna men enligt Dagens Industri kan det vara lönsamt att ta strid mot Skatteverket. Ett stort antal svenskar, sannolikt hundratals enligt Skatteverkets bedömning, har redan överklagat beslutet.
Ärendena ligger nu i länsrätter runt om i landet. Om domstolarna kommer fram till att de svenska reglerna är oförenliga med EU:s regler, och de svenska reglerna ändras, behöver de som överklagat beslutet inte betala reavinstskatt – även om de gjorde affären innan regeländringen trädde i kraft.