Två personer från Syrien och Libanon har häktats av spansk nationalpolis i Málaga misstänkta för att ha kidnappat en svensk turist.

Kidnapparna krävde en halv miljon euro i kryptovalutor i lösensumma.

Under 23 dagar hölls han kidnappad.

Enligt pressmeddelandet från nationalpolisen ska svensken ha kidnappats efter att han landat på Málaga flygplats. Svensken kom till Málaga från Turkiet tillsammans med en vän.

Ankomsten

Annons

Vid ankomsten till flygplatsen hämtades han av en tredje person för att ta honom till hotellet där han skulle bo. Där slutade spåren.

Efter att svenskens anhöriga inte hade hört något på flera dagar, för att senare bli kontaktade av kidnapparna gjordes en polisanmälan. De anhöriga fick veta att mannen skulle släppas fri om en lösensumma på en halv miljon euro betalades.

Förhandling

En omfattande polisutredning inleddes. Med hjälp av en släkting till offret, som var bosatt i Istanbul och som rest till Málaga, inleddes en förhandling med kidnapparna. Efter fem dagars intensiva förhandlingar kom man överens om en lösensumma som skulle betalas på en restaurang.

Poliser placerades ut vid restaurangen där svensken skulle släppas i utbyte mot lösensumman. Först dök en av de två som nu är gripna upp i restaurangen, troligtvis för att skapa sig en bild över läget.

Ganska snart dök ytterligare en person upp tillsammans med den kidnappade svensken.

Då slog polisen till mot restaurangen och grep de två misstänkta kidnapparna.

Sändare

Enligt vittnesmål ska svensken ha varit bunden och inlåst under 23 dagar. Kidnapparna hade även placerat en sändare i mannens skor för att vara säkra på att han inte rymde.

Mannen fördes med bundna händer var femte dag till en ny adress där kidnapparna höll honom inlåst. De använde sig av falska ID-handlingar, hyrbilar och turistlägenheter.

Gärningspersonerna avslöjade aldrig sin identitet utan var hela tiden maskerade.

Fuengirola

Polisen har hållit fortsatta förhör med svensken som har lämnat uppgifter på var han har befunnit sig. Den senaste adressen var i Fuengirola där polisen har gjort en husrannsakan.

Polisen har beslagtagit mobiltelefoner som kidnapparna har använt, liksom bojor som använts på offret samt sändare som placerats på den kidnappade mannen. Polisen har även beslagtagit en pistolattrapp.

Nationalpolisen i Málaga har häktat två personer av syriskt och libanesiskt ursprung misstänkta för att vara inblandad i kidnappningen.

Utredningen är fortsatt öppen då polisen misstänker att de två kidnapparna inte har agerat ensamma.

Polisens film nedan visar gripandet av kidnapparna på restaurangen.