Ett multinationellt kriminellt nätverk har stoppats i Spanien efter samarbete mellan flera länders polisstyrkor, däribland den svenska.

Totalt har fem personer gripits, bland dem ledaren för ett internationellt nätverk som varit på flykt i flera månader, uppger den spanska polisen.

Dessutom har 35.000 euro i kontanter, två båtar och ett fordon tagits i beslag. 

Tillslagen kunde göras efter att den spanska rikspolisen och skatteverkets tullövervakningstjänst hade avlyssnat en båt som var lastad med över sex ton hasch söder om Kanariöarna.

Annons

Detta efter ett samarbete mellan de spanska myndigheterna och poliser från Sverige, Portugal och Nederländerna samt den franska tullen. 

Utredningen inleddes 2020 av Central Narcotics Brigade när en segelbåt som användes för att frakta narkotika hittades på Lanzarote. Efter mycket efterforskning etablerades en samverkan mellan de olika länderna och senare klargjorde nederländska myndigheter att en kriminell organisation med nederländskt ursprung kunde vara kopplad till båten.  

När det var bekräftat upptäcktes det att organisationens operationer utgick från en stad i Alicante. Dess logistik och infrastruktur i Spanien leddes av en väletablerad narkotikahandlare, med många internationella kopplingar, och kunde transportera stora mängder narkotika mellan olika länder i Europa. 

Medlemmarna i nätverket arbetade med starka säkerhetsåtgärder och hade ett mycket sofistikerat tillvägagångssätt. Polisarbetet försvårades då de inblandade personerna reste personligen mellan olika länder för att planera sina affärer. 

Laboratorium i Murcia

När nätverket övervakats i flera månader upptäckte utredarna en båt i Alicante som medlemmarna förberedde för en resa i Atlanten. De misstänkte att den var lastad med olagliga droger och beslutade att avlyssna båten. Med en patrullbåt slog de sedan till mot den söder om Kanarieöarna och hittade 6.044 kg hasch ombord. 

Undersökningen fortsatte med sex husrannsakningar i provinserna Alicante, Murcia, Madrid och Gran Canaria. Då greps fem personer och 35 000 euro, flera mobil- och satellittelefoner, olika dokument över båtar som användes och ett fordon togs i beslag. I Murcia hittade polisen även ett laboratorium som användes för att framställa syntetiska droger.  

Bland de gripna personerna fanns organisationens ledare som befunnit sig på flykt från de tyska myndigheterna. Han riskerar nu 15 års fängelse.