Santa Lucía de Tirajana på Gran Canaria och Luleå är vänorter sedan 1963. Och allt sedan dess firas Santa Lucia.

Frida Simone Fridriksdóttir som är årets Lucia i Luleå är nu på besök i Santa Lucía de Tirajana.

På måndagen hölls en pressträff med borgmästaren Francisco García tillsammans med kommunalrådet Inger Boström från Luleå samt Raquel López som är årets Lucia i kommunen Santa Lucía de Tirajana på Gran Canaria.

Traditionen som inleddes 1963 fortsätter.

Annons

– Santa Lucia är skyddshelgon i kommunen Santa Lucía de Tirajana. På grund av turismen har det blivit en tradition med en svensk och en kanarisk Lucia i mer än ett halvt sekel. I år var det vår önskan att den svenska Lucian skulle besöka oss och dessutom två skolor i kommunen samt shoppingcentret Zona Comercial Abierta på avenida de Canarias, berättar borgmästaren.

Raquel López, som i år är Lucia i sin egen kommun säger:

– Sedan jag var liten har jag tittat på de andra tjejerna som varit Santa Lucía den 13 december. Jag har alltid önskat att få representera mitt skyddshelgon och min kommun på denna stora dag.

Den svenska Lucian Simone Fridriksdóttir från Luleå säger att det är en stor ära för henne att komma hit som svensk Lucia.

– Jag är väldigt glad över att vara här och jag är övertygad om att det blir fantastiska dagar här.

Kommunalrådet Inger Boström från Luleå uttryckte sin uppskattning av att detta äntligen kunde bli av efter pandemin och hon inbjöd borgmästaren att besöka Luleå.

Lucia firas även på Svenska skolan, Colegio Sueco, i Urb. Rocas Rojas, C/Las Pitas 6 i San Agustin klockan 19. Skolgården öppnar klockan 18.30 och skolan säljer hembakat, glögg, lotter med mera. Det blir även Luciafirande på Svenska kyrkan klockan 10 (samma adress som skolan) samt på IKEA klockan 12.

Läs mer: Luciafirandet i Gamla stan ställs in