Det är förstärkt säkerhet vid de svenska utlandsskolorna i Spanien efter beskedet från Utrikesdepartementet att utlandssvenskar bör iaktta ökad försiktighet samt hörsamma lokala myndigheters råd.

Som Svenska Magasinet rapporterade den 17 augusti har säkerheten vid svenska beskickningar i Spanien ökat. Säkerhetskameror har installerats vid ambassaden och honorärkonsulat som det i Málaga.

Även den spanska polisen har infört ett antal åtgärder för att öka säkerheten vid ett antal ambassader däribland Sveriges i Madrid.

Det populära luciafirandet på kyrktorget i Gamla stan i Marbella är en tradition som varit välbesökt i många år. Med tärnor, stjärngossar och tomtar.

Annons

Den 13 december var det planerat för Luciatåg i Gamla stan enligt Marbella kommun, något som Svenska Magasinet tidigare har berättat om.

Inget offentligt

Men i år blir det inget offentligt Luciafirandet. I stället blir det ett privat Luciafirande i mindre skala för elever, lärare och föräldrar på skolan.

– Det finns ingen direkt hotbild mot svenska skolan i Marbella. Men vi tar Utrikesdepartementets besked på allvar. Barnens säkerhet går före allt annat, säger Isabel Saunders-Lagrillière, VD/Ekonomichef vid skolan.

Enligt Saunders-Lagrillière har skolan dryftat situationen med det säkerhetsbolag som anlitats för att höja säkerheten.

– Vi är två officiella svenska utlandsskolor på Costa del Sol och barnens säkerhet går före allt annat. Med samråd med en privat säkerhetstjänst så bollar vi alla säkerhetsfrågor och eventuella risker. Även om Marbella och Spanien känns säkrare än många andra platser i världen så vill vi att föräldrar ska känna sig trygga, säger Isabel Saunders-Lagrillière till Svenska Magasinet.

Vid Svenska skolan i Marbella finns det drygt 200 elever. Nyligen fick skolan nya lokaler vilket gör att det finns plats för 300.

Palma de Mallorca

Även vid Svenska skolan i Palma de Mallorca påverkas Luciafirandet som har varit en tradition i nära 40 år. Men det blir Luciatåg i Gamla stan.

– Enligt de rekommendationer som vi har fått från Utrikesdepartementet så kommer vi att hålla en lägre profil än tidigare år, säger Anna Polheimer, skoladministratör, till Svenska Magasinet.

Läs mer: Spanien just nu – terror samhällets gift