En svensk medborgare står åtalad vid Málaga domstol för förfalskning och bedrägeri. Fälls mannen riskerar han tillsammans med två kumpaner fängelse i 16 och ett halvt år sammanlagt. Den svenske mannen tillsammans med en utlänning och en spanjor ska enligt åklagaren erbjudit stora lån till låg ränta för företag och utländska investerare.

Bedrägeriet skulle bestå i att innan låntagaren fick pengarna skulle denne ha fört över en procent av lånebeloppet till de tre åtalades konton. Något verkligt lån handlade det inte om.

De tre åtalade männen använde sig av falska intyg och blanketter så att det såg ut som att låntagaren hade korrespondens med olika banker.

De två huvudåtalade varav en är svensk man står åtalade för förfalskning och bedrägeri vid fyra tillfällen. Den tredje personen är åtalad för ett brott som rör förfalskning, enligt nyhetsbyrån Europa Press.

Annons

Händelserna går tillbaka till 2003 där svensken öppnade tre olika bankkonton i Marbella, San Pedro och Madrid. Åtalet berör lån på mellan 7 till 20 miljoner euro, totalt så mycket som 230 miljoner euro.

Förutom fängelsestraff på vardera sex år för de huvudåtalade krävs de också på 18.000 euro i böter. Den tredje riskerar åtalas till fyra och ett halvt års fängelse och böter på 13.500 euro.

Rättegången mot de tre åtalade inleddes den 21 oktober.