Två miljoner svenskar reser varje år till Spanien och 90.000 svenskar är bosatta i landet. Trots det är bevakningen av efterspelet till det allmänna spanska valet ynkligt dåligt i svensk media som lägger alla krafter (nåja) på det amerikanska valet på andra sidan Atlanten.

När SVT:s morgonprogram igår onsdag skulle berätta vad som skulle hända under dagen ägnades fem sekunder åt förtroendeomröstningen i den spanska kongressen.

Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent Beatrice Janzon fick två minuter och två sekunder i Ekot medan nyhetsbyrån TT skickade ut ett kort telegram.

Detta trots att det råder politiskt dödläge som saknar motstycke i spansk modern historia. Landet som två miljoner svenskar reser till varje år och 90.000 svenskar har anknytning till.

Annons

Vid gårdagens förtroendeomröstning åkte socialistiska PSOE , mittenpartiet Ciudadanos och det regionala partiet Nueva Canarias på ett rejält bakslag med siffrorna 130-219 plus en nedlagd röst.

På fredag väntar ytterligare en förtroendeomröstning i kongressen och då räcker det med en enkel parlamentsmajoritet, det vill säga fler ja än nejröster. I dagsläget ser det ut som att PSOE+Ciudadanos+Nueva Canarias även här blir förlorare.

Fortsättning följer…