Det blir dans, musik och glädje när Sundsvalls folkdansgille kommer till den spanska Solkusten och uppträder i Fuengirola och Mijas i mitten på oktober. Folkdanslaget grundades 1957 och sedan dess har de uppträtt runt hela världen, i länder som México, Ryssland, Österrike, Grekland,England, Frankrike, Italien och Portugal. Det skriver organisatören Sofia Martinez i ett pressmeddelande.

Sundsvalls folkdansgille som består av mer än 30 medlemmar kommer att uppträda måndagen den 15 oktober i Fuengirola på kyrkotorget Plaza de la Constitución i två omgångar, klockan 18 och klockan 20.

Tisdagen den 16 oktober uppträder de i Mijas Pueblo på torget vid Muro de las Naciones, bredvid turistinformationen, klockan 12. Dansen acompanjeras av egen fiol och dragspelsmusik.

Repertoaren är fylld av varierande danser och musik, ett unikt tillfälle om du vill njuta av folkdansens rytmer. Sundsvalls folkdanslag behärskar alla slags folkdanser och framträder ofta med polskor och andra pardanser, framför allt från de närmaste distrikten till Sundsvall som Jämtland/Härjedalen, Hälsingland, Ångermanland samt Dalarna. Men inte bara det, också folkliga menuetter från svenskbygderna i finska Österbotten, som dansades på större bondbröllop ända från 1700-talet och in på 1900-talet.