Nu ansluter sig Ryanairs piloter till kabinpersonalens strejkvarsel, piloternas fackförening SEPLA har meddelat en serie strejker nästa månad vilket förvärrar störningarna i trafiken.

Kabinpersonalens varsel gäller 1, 2, 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 och 29 september. Piloternas varsel gäller den 19, 20, 22, 27 och 29 september.

Nu har Spaniens ministerium för offentliga arbeten fastställt lägsta servicenivåer för kabinpersonalens strejker. Detta skyddar alla flyg till och från Kanarieöarna och Balearerna, 60% av flygningarna inom den Pyreneiska halvön samt till internationella destinationer där flygtiden är fem timmar eller mer. Samt 35 % av flygningar där flygtiden är under fem timmar, enligt fackföreningen USO.

Fackföreningarna som har varslat om strejkerna har avvisat dessa miniminivåer och menar att detta verktyget missbrukas. De kommer därför att arrangera protester utanför de offentliga ministerierna den 2 och 6 september.

Annons

SEPLA-facket har lämnat in en medlingsbegäran till SIMA-myndighetens skiljenämnd, något som lagen kräver i sådana här arbetskonflikter. Men om inte en lösning hittas snabbt så så kommer strejkerna att vara ett faktum. Kabinbesättningens talesperson tror inte att Ryanair är villig till en kompromiss under medlingen utan är övertygad om att strejkerna nästan definitivt kommer att utlösas. Bakgrund:
Vad som har utlöst strejkerna är Ryanairs stängning av baserna Teneriffa syd, Las Palmas, Lanzarote, Girona i Spanien och Faro i Portugal under 2020. Något som kommer att påverka mer än 1,4 miljoner flygstolar, enligt en rapport från konsultföretaget Mabrian Technologies i samarbete med Interface Tourism Spain. Enligt SEPLA kommer detta att innebära att mer än 100 piloter kommer att förlora sina jobb.