Dessutom lägger de varsel för 14 och 30 augusti samt 1 september. Strejkerna löper mellan klockan 12:00 och 16:00 samt mellan 20:00 och 24:00, samtliga dagar.

Det är fackförbundet CGT (La Confederación General del Trabajo) som har utlyst strejkerna och datumen sammanfaller med de dagar som är mest viktiga för semesterresenärer. Bara den 31 juli har Renfe tvingats ställa in 707 tåg.

Nu ställs inte alla tåg in när det är strejk, lagen föreskriver att vissa minimitjänster måste fortsätta även när det är strejk. För höghastighetståget AVE gäller att 78% av tågen går, medeldistanstågen 65%. Mest påverkan blir det på godstågen där bara 25% kommer att gå. För pendeltågen gäller att i högtrafik skall 75% vara i drift och övriga tider 50%.

Renfe meddelar att har du bokat så erbjuder de om möjligt en resa på en annan tid och om du inte vill resa kan du avboka eller ändra din biljett till ett annat datum utan kostnad. Avboknings- eller utbytesoperationer kan utföras på alla Renfe-försäljningskanaler. Vad strekjerna handlar om:

Annons

Fackföreningen har inte lyckats i förhandlingarna med RENFE (motsvarar SJ). Det finns ett avtal mellan fackföreningen och tågoperatören men fackföreningen anser att företaget har brutit avtalet på tre viktiga punkter; Skapande av nya arbetstillfällen, minskning av arbetstiden och höjning av lönerna.

De anser att företaget inte anställer de personer som behövs när arbetstiden förkortas och då sjunker kvalitén på servicen och risken för incidenter ökar. De motsätter sig också hur företaget ”ensidigt” beräknar minskningen av arbetstiden till 37,5 timmar i veckan. Dessutom protesterar de mot att ”löneökningen på 0,5%” är kopplad till produktiviteten för 2017 och 2018.

Fackföreningen anser också att lagen om minimitjänster ”skapar en enorm obalans mellan den grundläggande strejkrätten och rätten till rörlighet.”