Folket tycker om kungen och vill inte ha republik. Under kung Felipe VI tio år har monarkin stärkts menar mer än hälften (54 procent) av spanjorerna. Det är en inställning som ökat med 20 procentenheter jämfört med 2021.
56 procent av spanjorerna säger att kungen uppfyller sin roll bättre än politikerna.
Kungafamiljen med kung Felipe VI, drottning Letizia, kronprinsessan Leonor och infanta Sofía går hem i de spanska stugorna.
Sedan kungen var liten har många spanjorer känt sympati för honom. Välutbildad har han senare klarat de utmaningar som dykt upp med att modernisera monarkin och samtidigt uppfylla sin konstitutionella roll.
Bland värderingar som kungen förmedlar pekar invånarna på tradition (75 procent), närhet (69 procent) och ärlighet (67 procent). Över 60 procent säger att kungen symboliserar och försvarar Spaniens enhet och institutionell stabilitet.
Kung Felipe VI har klarat balansgången under en tid då politiken kännetecknas av populism och splittring.
Undersökningen från opinionsinstitutet GAD3 på uppdrag av dagstidningen ABC visar också att 47 procent av spanjorerna anser att drottning Letizia också har bidragit till att stärka monarkin.
Drottning Letizia uppfyller Felipes önskemål när han som 19-åring 1987 sa att han inte kände sig tvungen att leta efter en hustru bland den europeiska adeln. Felipe ville gifta sig ”för kärlekens skull, med den kvinna jag tycker om och som jag har blivit kär i.”
Undersökningen från GAD3 visar att 58 procent av spanjorerna stöder monarkin medan 36 procent ser sig som republikaner. Mittenväljare och högerväljare har högst andel för monarkin medan vänsteranhängare liksom unga människor önskar republik.