Det skrivs några rader om Spanien i svenska medier just nu och ibland framställs det som om landet står utan regering. Är det så i verkligheten?
Efter det allmänna valet 20 december råder politiskt dödläge vilket har gjort att någon ny regering inte är på plats. Trots otaliga samtal har någon regeringsbildning inte kunnat uppnås.
I dagsläget råder en institutionell osäkerhet som fördjupades i fredags vid den andra förtroendeomröstningen i parlamentet. Men betyder det att Spanien står utan regering? Svar: Nej.
Landets tidigare regering fortsätter som tillförordnad regering med Mariano Rajoy som tillförordnad regeringschef. Förvaltningen fungerar men man kan säga att regeringen sedan valet 20 december går på tomgång.
Regeringen utför viktiga funktioner och begränsar sin verksamhet till ”vanliga offentliga angelägenheter” som anges i lagen. Vissa politiska beslut tas som gäller viktiga projekt och lagstiftning.
Mariano Rajoy reser under veckan till Bryssel och den tillförordnade utrikesministern José Manuel García-Margallo träffar under veckan sin colombianska motsvarighet.
Andra saker måste vänta till en ny regering är på plats. Det gäller järnvägssatsningen Medelhavskorridoren som tillsvidare har lagts på is. Det gäller även utnämningen av 44 nya ambassadörer som ligger på den kommande utrikesministerns bord.
Kung Felipe VI har på grund av det politiska läget i Spanien ställt in två resor till Saudiarabien och Storbritannien.
Det politiska läget i Spanien är inte nytt i Europa. För några år sedan hade Belgien en tillförordnad regering under 541 dagar innan en fullt fungerande regering var på plats.