Han satt upp falska vägmärken för att avleda pilgrimer från huvudvägen. Han har begått stölder och inbrott. Flera tidigare rapporterade händelser kan vara på väg mot sin lösning efter att Miguel Ángel Muñoz i måndags häktades för mordet på den amerikanska pilgrimsvandraren Denise Pikka Thiem. Hon försvann i april och kvarlevorna hittades i förra veckan.

Idag uppger spanska medier hur Miguel Ángel Muñoz har ägnat sig åt att attackera människor som vandrat utmed Camino de Santiago. Flera anmälningar har gjorts men polisen har tidigare inte lyckats spåra den misstänkte. Nu faller alla brickor på plats.

I hans hemby Castrillo de los Polvazares visste alla vem han var. Han stal äpplen och päron och ägnade sig åt snatteri. Han var en sådan som man på spanska kallar ”raterillo”, ökänd i området.

Men grannarna trodde inte att han var beredd att begå ett sådant brott som han nu är misstänkt för. Han har haft vissa övervakningspunkter där han iakttagit pilgrimsvandrare för att sedan trakassera dem.

Annons

Han har även satt upp falska vägmärken (gula pilar) för att försöka avleda pilgrimer till en annan väg flera hundra meter från huvudvägen. Hans plan beskrivs som ”mycket väl genomarbetad”.

Den 5 april överföll han den amerikanska medborgaren Denis Pikka Thiem. Med hjälp av olika verktyg styckade han sedan kroppen och körde iväg den på en skottkärra.

I mannens bostad har polisen funnit 37.000 euro som kopplas till tidigare stölder och inbrott i området.