Del sjutton av spanska utflyktsmål bjuder på en röd flod och en intressant gruvstad i ett unikt och mycket fascinerande landskap.
Vi talar nu om floden Rio Tinto och gruvstaden Minas de Riotinto (Huelva) i Andalusien. En utflykt till Rio Tinto kan också innefatta en tur på den gamla järnvägen som en gång fraktade malmen till Huelva. Resan med tåget tar en timme i varje riktning och det finns gott om tid att beundra det vackra landskapet då tåget framförs i den högst moderata hastigheten av 10 km i timmen.
Om man vill åka med tåget bör man boka biljett i förväg (länk längre ned i artikeln), då det bara är en avgång om dagen förutom under sommaren då det är två avgångar. Första söndagen i varje månad mellan november och april dras tåget av Spaniens äldsta fungerande ånglok, för resten av turerna används ett mycket gammalt diesellok. Av Jonny Erixon
Ett besök i Rio Tinto kan också innefatta ett besök i gruvmuseet, som är trevligt och informativt. Det ligger i det gamla sjukhuset som företaget Rio Tinto Ltd drev på sin tid. Dessutom kan man besöka det stora öppna gruvan Peña de Hierro som ligger 10 km från själva gruvstaden. Museet anordnar guidade visningar av gruvan och området som används av INTA och NASA inför en framtida Marsexpedition. (NASA och spanska centret för astrobiologi forskar i de olika gruvorna i området, eftersom miljön förväntas vara liknande den som finns på Mars och flera andra planeter i vårt solsystem.)
Lite fakta
Floden Rio Tinto rinner upp i Sierra Morena i Andalusien, den flyter i sydvästlig riktning mot Huelva. Gruvbrytning har förekommit utefter floden sedan uppskattningsvis 3.000 år före Kristus, malmen innehåller koppar, silver och guld samt ett flertal andra mineraler. Gruvorna övergavs under en tid och återupptäcktes 1556 och den spanska regeringen började driva gruvverksamhet där 1724. 1873 bildades ett multinationellt (England – Australien) bolag ”Rio Tinto Company” som drev gruvbrytningen fram till slutet av 1900-talet, men numera ägs gruvan av EMED Mining plc.
Som ett resultat av gruvbrytningen har floden blivit mycket försurad (pH 2) och den djupröda färgen beror på järnpartiklar i vattnet. Flodvattnet är vackert rödfärgat men är ett miljöproblem då det inte bara innehåller järn utan också en mängd tungmetaller. Själva området med den gamla gruvstaden är idag ett populärt turistmål, med möjlighet att åka tåg på gruvjärnvägen utmed floden.
Som ett kuriosum kan nämnas att det var engelsmännen i gruvstaden som införde fotbollen till Spanien. För den som vill veta mer och kanske göra ett besök så kan jag rekommendera webbsidan (på spanska och engelska):
Parque Minero de Riotinto
Bildtexter: Överst dagbrott i Rio Tinto, foto: Santi Martin. Därefter kommer en bild av floden, foto: Pixabay. Längst ner en bild på tåget, foto: Parque Minero de Riotinto.
Om du har missat de tidigare artiklarna i denna serie så finns de här (del 1-14 publicerades 2017 så eventuella angivna inträdesavgifter och öppettider kan vara ändrade):
Spanska utflyktsmål, del 1 (Andalusien).
Spanska utflyktsmål, del 2 (Asturien).
Spanska utflyktsmål, del 3 (Costa Blanca).
Spanska utflyktsmål, del 4 (Andalusien).
Spanska utflyktsmål, del 5 (Andalusien).
Spanska utflyktsmål, del 6 (Galicien).
Spanska utflyktsmål, del 7 (La Rioja).
Spanska utflyktsmål, del 8 (Andalusien).
Spanska utflyktsmål, del 9 (Andalusien).
Spanska utflyktsmål, del 10 (Costa del Sol).
Spanska utflyktsmål, del 11 (Extremadura).
Spanska utflyktsmål, del 12 (Asturien).
Spanska utflyktsmål, del 13 (Costa de la Luz).
Spanska utflyktsmål, del 14 (Murcia).
Spanska utflyktsmål, del 15 (Kastilien och León).
Spanska utflyktsmål, del 16 (Kanarieöarna).
Under samtliga artiklar finns det en Googlekarta som visar den exakta belägenheten på utflyktsmålet.