De spanska bankerna kommer att ställas inför tuffa krav de närmaste nio månaderna. Det gäller för de spanska bankerna att uppfylla de nya kraven som ställs upp i Bryssel skriver den spanska dagstidningen ABC.

De fem största spanska bankerna – Santander, BBVA, Bankia, CaixaBank och Popular – måste förbättra sitt kapital med 26.161 miljoner euro tills juni 2012. Detta är en fjärdedel av vad samtliga europeiska banker behöver enligt de beräkningar som är gjorda av Autoridad Bancaria Europea (EBA).

Kravet är att bankerna ska ha mer eget kapital, mer egna pengar som riskbuffert. I första hand ska bankernas ägare skjuta till mer pengar, i andra hand kan det bli tal om finansiella medel från de nationella regeringarna. Behovet av extra kapital har beräknats till 100 miljarder euro.

Enligt författaren Johan Norberg så finns det tre stora problem som omgående måste lösas:
”För det första är Grekland bankrutt och kan inte betala tillbaka lån som snart är uppe i 160 procent av BNP. För det andra vågar få låna ut pengar till Italien och Spanien eftersom de kan gå samma väg. För det tredje kan dessa problem knäcka Europas banker eftersom det är de som har lånat ut pengarna”.

Annons

Robert Bergqvist, chefekonom SEB, menar att nu gäller det att återvinna förtroendet från den internationella kapitalmarknaden, så att länder som Spanien och Italien kan få tag på pengar.