De spanska äggproducenterna omfattas inte av den europeiska krisen med ägg kontaminerade av bekämpningsmedel. Detta har fått till resultat att exporten av spanska ägg ökar och att de spanska producenterna får bättre betalt.

Ägg med det förbjudna och giftiga bekämpningsmedlet fipronil har nu hittats även i Frankrike och Storbritannien. Äggskandalen med ursprung i framförallt Nederländerna påverkar därför nu 17 europeiska länder, däribland Sverige. I Nederländerna har 300.000 hönor avlivats, men det kommer inte att räcka – totalt kan flera miljoner hönor behöva avlivas.

För Sveriges del så är det oklart hur många giftiga ägg som har tagits in i landet. Göteborgs kommun håller på med att spåra vart 5.500 försvunna ägg har tagit vägen. Enligt kommunen så har troligtvis de flesta äggen redan ätits upp på restauranger, men utredning pågår.
Läget i Spanien

Om vi då tittar på Spanien så har inga kontaminerade ägg överhuvudtaget nått marknaden. Två sändningar av importerade ägg har beslagtagits av myndigheterna, en sändning i Baskien och en i Katalonien. I båda fallen så nådde produkterna inte fram till butikernas hyllor.

Spanien har mer än 1.000 äggproducenter och i runda tal 40 miljoner värphöns, mer än 20% av äggen exporteras numera och den siffran stiger. Enligt lagen om tillgång och efterfrågan så innebär detta att priserna på ägg stiger. Priset har i producentledet redan stigit och detta förväntas innebära en 35-procetig ökning i konsumentledet.

En av de större spanska producenterna är César Redondo från Ávila-provinsen och han förklarar att Spaniens äggproducenter har en uttömmande internkontroll samt dessutom officiella slumpmässiga kontroller, oftast flera gånger om året. Ibland kan antalet kontroller kännas något besvärande, men i den uppkomna situationen är han tacksam för dem, för det ställer spansk äggproduktion i ett gynnsamt läge.

”Att stoppa produktionen och kasta ägg skulle vara mycket dyrt, det bästa är att rengöra varje dag och undvika giftiga produkter”säger Redondo. En komplett desinfektion av lokalerna utförs med 18-24 månaders intervall och är tidsbestämd att sammanfalla med det ögonblick när hönsen är slaktade så att inga djur kommer i kontakt med produkter som är starkare än de som används dagligen.

Hernando Sánchez, en veterinär specialiserad på livsmedelssäkerhet säger att slumpvisa kontroller genomförs minst en gång per år, och ibland betydligt oftare. Han säger också att varje medicinering av djuren kräver recept från en veterinär, samt att producenterna är ålagda att göra periodiska analyser av produkterna, fodret, vattnet och djuren.

I Spanien är vi relativt lugna, men det allvarliga med situationen i Nederländerna är att kontaminerade produkter är fortfarande i cirkulation, säger Sánchez. Han hänvisar till rättegången mot två män som påstås sälja stora mängder av vad de hävdade var ett växtbaserat bekämpningsmedel men som innehöll fipronil. ”Det är viktigt att fastställa vart fipronilen kom ifrån”, tillägger Sánchez.

I Spanien har alltid de spanska producenterna undvikit sådana produkter för rengöring, just för de risker som de medför.

Om fipronil

Det är ett bekämpningsmedel som angriper insekternas centrala nervsystem. Konsumtionen av kontaminerade ägg kan orsaka illamående och huvudvärk samt magsmärtor, men bara om man äter stora kvantiteter. I allvarliga fall lever, njurar och sköldkörteln skadas. Det giftiga insektsmedlet fipronil används normalt till att bekämpa löss hos hundar och katter.

Källor: Dagstidningarna El Pais och Yle samt Granjas Redondo.