Barnsexförbrytare på semester eller som vill flytta hit ska inte komma undan i Spanien. Inrikesdepartementet, polis och säkerhetsstyrkor övervakar nu varje utlänning som är i landet och har en historia bakom sig som barnsexförbrytare. Dessa ärenden har absolut ”prioritet” säger inrikesdepartementet i ett uttalande.

Det handlar om en maximal samordning mellan olika myndigheter i Spanien för att övervaka personer som tidigare har begått våldtäkt eller övergrepp på barn. En specifik kontroll görs under deras vistelse i Spanien meddelar inrikesdepartementet.

De nya instruktionerna undertecknades av statssekreteraren för rikets säkerhet, Francisco Martínez, den 19 juli och har därefter skickats ut till samtliga polishus, Guardia Civil och säkerhetsstyrkor.

De spanska myndigheterna bedömer att det finns en ”risk för återfall och att detta kräver effektiva verktyg för att skydda vissa grupper som våra barn. Därför förstärks den inre kontrollen på spanskt territorium av dömda där offren har varit minderåriga. Det är en prioriterad fråga inom brottsbekämpande säkerhet”.

Annons

Informationen bygger på samordnade resurser via Interpol, Europol och Sirene.