Åtta av tio spanjorer hjälper sina barn och barnbarn att få ekonomin att gå ihop. Farfars pension har blivit allt viktigare för många hushåll. Hälften av de spanska pensionärerna spenderar mellan 20 till 30 procent av sin inkomst till att hjälpa barn eller barnbarn.

Studien ”Crisis y efecto dominó” (Kris och dominoeffekten) från Educo som Salvetti&Llombart ligger bakom visar att spanjorer i genomsnitt ger 290 euro i månaden till sina barn och barnbarn. På grund av den ekonomiska krisen har antalet föräldrar samt mor- och farföräldrar som hjälper till ökat.

Det är i första hand lunch och middag som barn och barnbarn bjuds på. En av tre donerar även pengar medan tio procent har inbjudit sina barn eller barnbarn att flytta hem till föräldrahemmet.

Studien visar också att 45 procent av pensionärerna har en månadsinkomst på tusen euro. 46 procent av de som ingår i undersökningen uppger att de sparat in på hälsobehandlingar som tandläkare och optiker för att kunna hjälpa sina barn eller barnbarn.

Annons

Omkring 700.000 familjer hade ingen officiell inkomst under första kvartalet 2015 vilket är dubbelt så många som 2007. Den ekonomiska nedgången har lämnat 2,55 miljoner barn i riskzonen för fattigdom.