Den 14 april väcks åtal i den bedrägerihärva där en svensk företagare på Costa del Sol ingår. Den svenske företagaren i 60-årsåldern ingår i en liga som är misstänkta för att ha förfalskat testamente och kommit över tiotals miljoner kronor Av Ola Josefsson

En svensk 60-årig företagare på Costa del Sol finns bland de huvudmisstänkta. Han har tidigare suttit häktad i Sverige men är frisläppt med reseförbud. Mannen överklagade reseförbudet i mars månad men ett nytt beslut om reseförbud kom den 18 mars.

Spaniensvensken ingår i en grupp som tillsammans med en värderingsman från Djursholm och en jurist från Lidingö är misstänkta för bland annat att ha lurat Frälsningsarmén och Allmänna arvsfonden på drygt 30 miljoner kronor. De misstänks ha begått brottet, som har pågått sedan 2003, med hjälp av urkundsförfalskning. Genom förfalskade handlingar har de kommit över minst fyra dödsbon, pengar som skulle ha gått till Frälsningsarmén och Allmänna arvsfonden. Vilken roll Spaniensvensken har haft är oklar.

Tack vare att Frälsningsarmén hade en kopia på ett testamente uppdagades förfalskningen. Efter dödsfallet överlämnade de misstänkta ett nytt testamente som gav dem rätt till en lyxlägenhet på Lidingö och resten av förmögenheten. De påstod att personen ändrat sig och skrivit ett nytt testamente.

Den 60-årige svensken som tills helt nyligen hade en verksamhet på Solkusten säger till Svenska Magasinet:
-Jag vill inte kommentera detta. Jag är inte bland de tre huvudmisstänkta.

Som Svenska Magasinet tidigare har berättat har flera skandinaver på Costa del Sol vittnat om att 60-åringen ska ha fått dem att skriva på dokument där de har lockats att få del av arv från avlidna personer i Sverige. De har skrivit på papper och även fått mindre summor. Att locka med pengar har varit en morot i att komma över namnunderskrifter som sedan har används för att komma över pengar från flera dödsbon.

Enligt tingsrättsförhandlingarna som Svenska Magasinet har läst är totalt sju män misstänkta och har förordnats försvarare. Det finns tre huvudmisstänkta som samtliga har reseförbud, bland dessa ingår Spaniensvensken. Två av dem har anmälningsskyldighet och det har beslutats kvarstad.

Enligt domstolens beslut skulle åtal vara väckt den 13 februari men härvan har svällt och har förgreningar till Spanien, Frankrike och USA. Det har gjort att förundersökningen inte har kunnat slutföras inom föreskriven tid. Därför har chefsåklagare Eva Finné begärt förlängning.

Två kriminalkommissarier från länskriminalens utredningsrotel i Stockholm besökte Fuengirola i februari för att hålla förhör med ett antal skandinaver bosatta på Costa del Sol vars namnunderskrifter har använts i bedrägerihärvan.

En källa säger till Svenska Magasinet att det kan röra sig om mellan 60 till 80 miljoner kronor.

Åtal skulle vara väckt till den 14 april.